Градина » Искате ли да си завъдите корейска ела?

 Искате ли да си завъдите корейска ела?

Корейската ела е гордост за всеки двор. С невероятните си пурпурно-лилави шишарки привлича като магнит погледите на всички минувачи и изпълва стопаните със заслужено самочувствие. Растението идва от планините на Южна Корея и остров Джеджу. Този район се характеризира с голямо количество валежи , хладно и влажно лято и тежка снежна зима.
Дървото достига височина 10-18 м и диаметър на ствола 0,7 м. Кората му е гладка, но с мехури от смола и има сиво-кафяв цвят. Листата са игловидни, сплескани, дълги 1-2 см. и широки 2-2,5 мм и дебелина 0,5 мм. Те са гланцирано тъмнозелени отгоре и с две широки, ярко бели лентички на устицата отдолу. Леко назъбени на върха и оформят спирали върху клончетата. Шишарките са дълги 4-7 см и широки 1,5-2 см. Цветът им е тъмно лилав, а отгоре са покрити с разкъсано фин розовосив мъх.
Корейската ела се отглежда върху богати, леко кисели и добре дренирани почви. Трябва да се избягват влажните почви. Дърветата растат слабо в тежки глинести почви. Растението е студоустойчиво и може да бъде отглеждано във всички части на България. Расте изключително бавно.
Корейската ела страда най-вече от замърсяването на почвата, което се наблюдава в големите градове. Появяват се заболявания като сърцевидно гниене в стъблото, кореново гниене и ръжда. Вредителите, които нападат корейската ела са: короядите, смърчовите червеи по пъпките, листните въшки и др.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Нематода мъчи картофите

Нематодата е дребен, кръгъл червей, паразитиращ по клубените. Напада всички представители от сем. Картофови. Ако забележите сферични образувания с бял, жълт или кафяв цвят по клубените на картофите, т...

Захванете си маслина от клонче

Маслината може да се размножава чрез семена или вегетативно. Семената се обработват по специална технология с натриева основа, за да се отстрани маслото, което съдържат черупките и не позволява проник...

Сезонните резитби при овошките

При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване, филизене, пензиране и резитби на зелено се извършват през лятото и са по-ограничени. Зи...

Не претоварвайте овошките с плод

Не бързайте да се радвате, ако овощните дръвчета са отрупани с плод. В този случай плодовете остават дребни, с лошо качество и дърветата залагат много малко плодни пъпки за следващата година, а поняко...

Начало