Още през 1962 г. шотлански учени са създали хибрид между къпина и малина, който няма така досадните дребни семенца, характерни за малините и къпините. Хибридът е наречен Тайбери. На външен вид той прилича на стелеща се къпина. На дължина достига до 2-2,5 метра. Бодлив е, но шипчетата са малки до средни, не много твърди, с неизвити връхчета, което го прави сравнително удобен за работа. Цветовете са бели, големи, с огромен плодник. При нашите условия цъфти от средата до края на май и след две седмици започва да зрее. Плододаването продължава около 25 дни.
Плодовете са впечатляващи
При добра почвена влага достигат 4-5 сантиметра дължина, и тегло 6-7 г. Плодът е червен, с вкус, наподобяващ къпина, но при леко презряване става пурпурен с превъзходен вкус и лек малинов аромат. Плодовете са много подходящи за замразяване, желета, сладка, компоти, сокове и прясна консумация. Прави се и много ароматно вино.
Осигурете им конструкция
Отглеждането на тайбери е идентично с това на стелещите се къпини. Резитбата също. Телената или опорната конструкция е задължителна, като най-високия ред тел трябва да бъде на височина поне 1,50 м. Разстоянието между растенията в реда е около 1,50 м, а междуредовото 2,5-3,0 м. Добивите са много високи. Те могат да достигнат до над 2 тона/дка. Торенето с калиеви и фосфорни торове е като при къпините. С азотните трябва да се внимава, защото предизвикват много силен растеж на леторастите които могат да останат тънки. Има сравнително добра студоустойчивост.
По отношение на болести тайбери е силно устойчив. За съжаление същото не може да се каже и по отношение на неприятелите. Всички вредители, които нападат малините и къпините, масово нападат и тайбери. Борбата с тях е задължителна. Плодовете се нападат и от едри птици.
През есента или през пролетта всеки гледа да посади дръвчета. Докато са още слаби, те се нуждаят от специални грижи през летните жеги. Много важно е да се направи правилен околостволен кръг. Той не ...
Сега се прибира спанакът, който е засят през есента. Розетките му вече са израснали. Листата са едри и сочни, с високо съдържание на витамини и минерални соли, така необходими за нашата храна в раннат...
Болестта сиви листни петна се причинява от гъбата Septoria piricola. Заразяват се предимно листата и по-рядко плодовете. Отначало се появяват дребни кафяви петна, а по-късно стават сиво-кафяви. При си...
За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и ...