07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  10706  |   0  
За да ви радва далията пак
Далията, известна и с името гергина, още от времето на баби и прабаби се радва на нестихващ интерес, ако въобще като растение може да се радва. По точното е ча тя радва окото на ценителя на красотата. Заслугата й преди всичко се крие в прекрасните й разнобагрени цветове, които изглеждат прекрасно на фона на тъмно зелените листа. Приятното впечатление се допълва от изправено растящите стъбла, оформили храст с приятни очертания. Който е засадил веднъж в гранита си многогодишна далия (има едногодишни и многогодишни), трудно решава да я премахне и воден от желанието да го радва всяко лято, от година на година прави нужното да я съхрани. Несъмнено това желаете и вие, ако вече я отглеждате в двора си.

Грудките се изваждат веднага след първите слаби слани

Далията е топлолюбиво растение. Още първите слаби есенни слани я попарват. Грудките не могат да зимуват в почвата. Трябва да се извадят веднага след първото рисково понижение на температурата през есента, обикновено през октомври, и да се поставят за съхранение до идната пролет. Останали неизвадени, те загиват и в най-топлите райони на страната ни.
Извадете коренището с помощта на права лопата, като го подкопаете околовръст и малко по-встрани от диаметъра на надземната част. Така ще може да отделите грудките без да ги нараните.
Изрежете стъблата на височина до около 10 см и почистете внимателно с ръце грудките от полепналата по пях почва. Ако тя е много влажна и ръчното почистване е невъзможно, няма да е грешка измиването им с обилна водна струя. След това обаче трябва да ги оставите на подходящо място леко да се просушат.
Когато коренището е съставено от много грудки, може да го разделите на две и повече части. Напролет ще ги засадите отделно – това е и начинът за размножаване на многогодишните далии.
Грудките може да съхраните в подходящо за целта помещение, като ги разположите направо на сдървени стелажи, не на пластмасови или метални. Някои ги нареждат на пода върху недебел пласт почва, който поддържат леко влажен. Най-добре е да ги подредите в щайга или друг плитък дървен съд, като празнините между тях запълните с леко влажен чист речен пясък. Ако съхранявате няколко сорта, на остатъците от стъблата на всеки от тях привържете етикет с техните имена. Това ще ви помогне при разполагането им в градината през пролетта.

Не могат да зимуват на топло, на студено – хич

Подходящи за съхранение на грудките на далията са неотоплявани помещения, в които температурата може да се подържа в рамките на 5-7°С. При по-високи температури бързо изсъхва въздухът, а заедно с него и грудките. При температури, клонящи към нулата настъпват нежелани промени, а под тази граница измръзват. Избените помещения обикновено се оказват добро място. Вкопани в земята, те не се влияят чувствително от външните температури и чрез врати и прозорци може да се проветряват. Отрицателно влияние може да окажат инсталирани парни котли. Охлаждането на помещението може да се постигне, като се отварят вратите и прозорците през хладните часове на денонощието и се затварят сутрин със повишаване на температурите. Така се постъпва, докато се постигне желаната температура. Впоследствие може да се прибегне и до обратен ред.
Освен температурата, от значение за правилното съхранение на грудките е влажността на въздуха. Тя трябва да е нормална – 60-80%. Ако сухият въздух е опасен с това, че суши грудките, много влажният пък създава условия за развитие на плесени, които може да ги повредят. Те особено лесно проникват през ранички. Затова преглеждайте и ако забележите загнили грудки, отстранете ги.
04.11.2011 г. / д-р Анка Дончева
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021