07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2480  |   0  
Изберете точното място за люляка
Люлякът е едно от тези благодарни растения, които ни радват със своя цъфтеж, дори и да не правим почти нищо за тях. Единственото необходимо действие, което зависи именно от нас, е да го засадим в нужното време и на правилното място.
Ако тези две условия са изпълнени, всичко ще е наред дори и без специални грижи. А за да спасите люлякът, който е засаден не навреме, ще са ви нужни много усилия. Понякога прекалено много: да поливате, да подхранвате със стимулатори, да защитавате от слънцето и т. н. Люлякът, засаден на неточното място, изобщо няма да се спаси с никакви грижи – той ще линее и най-накрая ще загине.
Срокът на засаждане влияе и на прихващането, и на развитието на люляка на първо време след засаждането. Особено това се отнася за екземплярите с открита коренова система. А да пресадите възрастните, вече цъфтящи храсти във всеки случай трябва да се направи в благоприятни срокове.
Оптималното време за засаждане на люляка е от средата на септември до средата на октомври. В това време не са нужни никакви особени мероприятия, достатъчно е еднократно поливане при засаждане. Ако не сте успели да засадите растението, то по-добре е да го закопаете на открито до пролетта.

И така, какво място е нужно на люляка?

Идеалният вариант за растението изглежда така:
- подпочвените води не трябва да са по-близо от 1,5 м до повърхността;
- киселинността на почвата трябва да е близка до неутралната (pH 6,6–7,5);
- мястото трябва да е слънчево;
- участъкът трябва да е равнинен или на лек склон с добър дренаж;
- почвата трябва да е плодородна и нормално влажна;
- мястото трябва да е защитено от студените ветрове.
Първите три позиции са задължителни, останалите са желателни. При такива условия люлякът ще се развива бързо, образувайки здрави храсти със силни клонки и многобройни съцветия.
10.09.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021