Мястото за ирисите трябва да се избере по-рано и да се подготви. Най-добре е там да няма вятър, а през втората половина на деня да попада в лека сянка. На градинските ириси се харесват глинести и песъчливи почви с неутрална или слабокисела реакция. Ако нямате такава почва - по-добре да я подобрите. На тежките почви трябва да се добави пясък и торф, а почвите с повишена киселинност трябва да се варуват.
След това прекопайте с права лопата. Така се изчиства почвата от плевелите, защото ирисите са слаби конкуренти на вредните треви, особено в първите 2 години след пресаждането.
Докато почвата почива, подгответе посадъчния материал. Това трябва да се направи около 1-2 седмици до засаждането. Коренищата на ириса са система от подземни филизи, най-младите от които са добър посадъчен материал. Можете да делите коренищата с ръце или да ги разрежете с нож. Разрезите трябва да се обработят с въглен или да се изсушат на слънце. Листата и корените се скъсяват, листата се режат на конус, като се оставя 10-15 см дължина, корените се изрязват до 10 см.
Коренищата със спящи пъпки се използват значително по-рядко, защото възрастните растения се получават чак след втората-третата година. Градинските брадати ириси се засаждат както поединично, така и на групи.
каре
Стъпка по стъпка
Засаждането на ирисите включва следните операции. Изкопава се дупчица с дълбочина 10 см, на дъното се насипва хълмче почва, а по склоновете му се разпределят корените на растенията. Дупката внимателно се засипва с почва. Коренищата на правилно посадените брадати ириси трябва да се разполагат на нивото на повърхността. Спазването на тези правила води до бързо вкореняване. В противен случай рискувате да се задържи процесът на растеж.
Дори едно загнило петно да видите, изхвърляйте клубените След изваждането на картофите при подготовката за съхранение често по клубените се забелязват повреди от фузарийно или сухо гниене, причинява...
Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...
Качеството на ракията много зависи от материала, който се използва, от изваряването и съхранението. При дестилацията в казана не трябва да се поставят съвсем сухи гроздови джибри или плодови каши, п...
Колорадският бръмбар е един опасен неприятел по картофите, патладжана и доматите. Притежава висока плодовитост и се храни обилно с разнообразна растителна храна. Възрастното насекомо е сравнително гол...