08.05.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2261  |   0  
Кората на овошките предупреждава за опасни болести
Изсъхването и загиването на плодните дръвчета в последните години е състояние, което се констатира на много места в страната. Обикновено това е предизвикано от болести (цитоспороза, антракноза и др). Най-опасна е цитоспорозата, която води до гибел на плодните дръвчета. Заболяването се предизвиква от гъби, които поразяват кората на дръвчетата. Трябва да се отбележи, че влажното време благоприятства развитието на гъбата, а горещините предизвикват бързата гибел на поразените дръвчета. При тази болест една от правилните мерки е да се изчисти заразеното място с остър нож до здрава тъкан, а не само да се отчупят поразените фрагменти. Освен това обаче, много вероятно е освен цитоспорозата дръвчетата да бъдат поразени и от друга болест - повърхностна некроза, която сама по себе си е пагубна за възрастните круши и ябълки, но се маскира като коварни поражения по кората и проблемът е трудно забележим навреме.
На младата или гладка кора първите некрози лесно се забелязват след намокряне на ствола с вода. На фона на мократа зеленикава кора болните участъци имат кафяв оттенък. Ако на ствола кората се отлепва от некрозата, то трябва да се изчисти, а след това трябва да намокрите долната тъкан, за да видите дали и тя е нападната, и така до здрава тъкан.
Ефективната борба с цитоспорозата може да се направи само в началния стадий. Първото петно трябва да се изчисти до здрава тъкан като хванете и около 3 см от непоразената кора, а след това обработите с мед съдържащ препарат, след изсъхването да обработите с градинска вар. Можете да спасите дървото от некрозата като колцувате ствола, но в този случай трябва да изчистите до здрава тъкан.
За да избегнете гибелта на плодните дръвчета от болести по кората, трябва да следите за тях от първата година на засаждане, като почиствате изсъхналите клонки, почиствате и дезинфекцирате заразените места. Ефективна профилактична мярка е и варосването на стволовете на дърветата до началото на скелетните клонки. Имайте предвид обаче, че варосването може да маскира некрозата. Тоест трябва да варосвате само здрава или предварително излекувана кора.
06.09.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021