08.05.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1530  |   0  
Как да се спасим от черното краче?
Сега е времето, когато стопаните подготвят разсад за градината. Много често обаче той загива от коварна болест. Стъблото на поразените растения потъмнява около почвата и стръковете полягат.
Описаната болест е „черно краче”. Тя не се лекува , но растенията може да се предпазят от появата й. Причинителите на тази болест са няколко форми патогенни гъби, които практически винаги присътват в почвата. Но за тяхното развитие е необходим влажен въздух или капки вода на границата почва-въздух в сандъчетата, където се отглежда разсадът.
Затова при поливането горният слой на почвата /около 0,5 см/ трябва да остава сух. Водата трябва да се сипва в подложката или в края на сандъчето. Не бива разсадът да се полива вечер, а също и когато времето е облачно. Болестта също така се развива много бързо, ако посевът е много гъст, почвата е студена, сандъчетата са поставени на течение или са сложени на място със северно изложение.
Ако забележите болни растения в разсада, внимателно ги отстранете заедно с почвата. Останалите растения мулчирайте с тънък слой речен пясък, смесен с дървесна пепел или стрит дървесен въглен. Може да използвате и активен въглен, който се продава в аптеките.
04.02.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021