09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  8942  |   0  
Слънце през найлон обеззаразява почвата
Ако има сигурен метод за реално унищожаване на всички видове вредни насекоми, тяхните яйца и ларви, натрупани през дългогодишното използуване на вашата градина, това е соларизацията. Този евтин начин, открит още през седемдесетте години на миналия век, унищожава и плевелната растителност. В същото време при запазване на биологичното равновесие соларизацията спомага на полезните микроорганизми в ризосферата, защото намалява конкуренцията от вредните микроорганизми. Соларизираната почва позволява по-лесно да се усвояват хранителните елементи като азот, калций, магнезий. Семената поникват по-скоро. А растенията растат по-бързо.
Соларизацията даде високи резуртати за два-три сезона срещу Fusarium по памука и пъпеши, Pithium по лука, нематодата при оранжерийни краставици и полски моркови.
Методът действува по същия начин, както при полиетиленови оранжерии, където прозрачният полимер с дебелина 3-6 мм улавя слънчевия лъч и топлина. В резултат на соларизацията само след няколко дена почвената температура се повишава до 60°С на повърхността и достига до 45-50°С на дълбочина 45 см. За да се получи този ефект, са необходими четири седмици слънце. Този метод може да се прилага и за третиране на по-малки парникови площи. Получената температура унищожава даже топлоустойчивата патогенна гъба (Verticillium), която се намира на дълбочина 5 см само за четири дни, на 15 см - за 10 дни и на 25 см - за 13 дни. (Данните са на автора на соларизацията проф. д-р Якооб Катан).

Етапите

1. Подготовка на почвата. Премахват се всички стари растителни остатъци. Почвата се обръща и се подравнява максимално, като се премахват едрите буци и камъни и се изглажда повърхността, за да не пречат на пълното уплътняване на пластмасовото фолио.
2. Поливане. Почвата се полива чрез дъждуване за няколко часа или за цяла нощ до пълното й навлаж-няване. Така се осигурява 100-процентова влажност под пластмасовото фолио. Навлажнената почва има по-добра топлопроводимост в сравнение със сухата.
3. Отваря се бразда около площта, дълбока 18 см.
4. Поставя се пластмасовото фолио, дебело 3-6 мм върху мястото и се притиска с почва до пълното изолиране и плътното затваряне на пространството.
5. При мрачно или облачно лято може да се покрие с втори пласт фолио. Така между двата слоя се образува въздушна възглавница, тя играе ролята на температурен буфер. През облачните дни температурата ще се увеличава с още 6 градуса.
05.12.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023