08.05.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  6180  |   0  
Какво нагърчва листата на черешата
Не е трудно да се установи. Опитаме ли се да разгънем свития като пакет лист, ще видим причинителя - черна въшка. Така се и нарича - черна черешова листна въшка (Myzus cerasi). Има я навсякъде из страната. Вреди, като смуче сок от листата и младите клонки. Листата се нагърчват, престават да функционират и изсъхват. Нападнатите клонки престават да се развиват, отслабват и през зимата обикновено загиват.
Неприятелят развива много поколения през топлите сезони на годината. Зимува като яйце в пукнатините на кората и в основата на пъпките на младите черешови клонки. Напролет излюпените въшки, които са безкрили, се хранят с пъпките и по-късно преминават по листата и връхните части на леторастите. Отделят много т. нар. медена роса, която покрива листата. Това ускорява загиването им. През юни и юли се появяват и крилати въшки. Те прелитат по някои едногодишни плевелни растения като татул, лепка и др. Там също развиват колонии от безкрили въшки. През октомври отново се появяват крилати, които се връщат на основния гостоприемник - черешата. По нея снасят яйцата, които ще презимуват.
При чувствителни нападения се налага химическа борба с този неприятел. Използват се подходящи препарати. Много е важно пръскането преди цъфтежа, което може да ограничи, дори да предотврати по-нататъшното опасно развитие на неприятеля.
03.07.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021