08.05.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1949  |   0  
Изгонете плевелите от градината
И растенията, както и хората, са принудени да се грижат не само за днешния ден, но и за бъдещето. Те трябва да заложат цветните пъпки за следващата реколта, да развият нови клони. Най-напрегнатото време в растителното царство е началото на лятото. Сега слънцето грее най-продължително и растенията трябва да улавят идващата с лъчите му енергия, да претакат през органите си кофи вода и да усвояват разтворените в нея минерални соли и хранителни вещества. Трябва според силите си да им помагаме в техните усилия. Най-важно е да ги избавим от конкурентите им за водата и храната. А те са много. На първо място са, разбира се, плвелите. Уж са малко, но затова пък с какъв апетит са надарени! За да синтезира един килограм сухо органично вещество, ябълката, например, трябва да прекара през органите си 500 л вода. Но на лободата е нужно два пъти по-голямо количество, а на пирея - четири! А с елементите за минерално подхранване направо не може да им се насмогне.
Работата е там, че те натрупват сухо вещество предимно в семената си. А семената на бурените, даже на най-дребните, като овчарската торбичка, са хиляди и хиляди. Едно растение от нея само за един сезон дава четири поколения. А това са най-малко 70 000 семена. Същото важи и за щира, лободата, копривата, глухарчето и т. н. Но вредата не е само тази. Повечето плевели са хранителна база за вредителите и множество от най-опасните болести по растенията - вирусни, гъбични и микоплазмени. А има и такива, които отделят вещества, с които отравят почвата, за да не расте там друго, освен тях. Така че се старайте час по-скоро да освободите лехите си от тях. Всеки пропуснат ден им позволява да укрепват, да се размножават и да завладяват нови територии.

Лакомците растат като луди, за сезон надхвърлят 2 м

Но не само плевелите са конкуренти. Към тях може да причислим и лакомците. Те израстват близо до проводящите съдове, по които най-активно се придвижват веществата от корените към листата, и отнемат по-голямата част от тях. Затова и растат като луди - за един сезон може да надхвърлят 2 метра. После ще ги изрежем и цялата енергия и храна ще отидат напразно.

Издънките също подяждат овошките

Различните издънки - коренови, стъблени, също грабят растенията. Затова трябва да се премахват, щом се появят. Раничките ще заздравеят бързо, а освободените вещества ще се използват рационално. Особено трябва да се внимава с кореновите - премахват се из дъно, защото, ако ги изрежем на нивото на почвата, вместо една ще израснат няколко. Съществена помощ можем да окажем на растенията при разпределението на създадените от тях вещества. Това става с прищипването на силно растящите клони. Когато до приключването на растежа им останат около 2 седмици, се прищипва невдървесиненото връхче. В резултат от тях ще израснат къси, склонни към плодоносене, а не към растеж разклонения.
29.06.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021