08.05.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1455  |   0  
Пресният торф е опасен за растенията
Много градинари използват в качеството на органичен тор торф, надявайки се по този начин да увеличат реколтата. Но най-често ги очаква разочарование: торфът не може да повиши мигновено плодородието.

Защо е така?

Той се състои основно от отмрели растителни остатъци, които в по-голяма или по-малка степен са подложени на разлагане. От хранителните елементи торфът съдържа в значителна степен само азот, до 20 и повече кг в един тон, но растенията го използват много слабо. По правило се усвояват само 3 - 5 процента от азота, т. е. 0,6 - 1 кг от един тон торф.
В много прясно добити или лошо проветрени торфове може да има високо съдържание на токсични за растенията вещества. Внасянето на такъв торф в почвата непосредствено преди засаждане може да има отрицателно въздействие.
Достъпът на азота може да се ускори, след като торфът се слага в компост заедно оборски тор, кухненски отпадъци и растителни остатъци. Тази смес може да се използва две години след залагането му, внася се при пролетното прекопаване. Достатъчната доза е 2-3 кг на 1 кв. м.
Чистият торф е най-ефективен в бедните некултивирани пясъчни или глинести почви с ниско съдържание на органични вещества. Той подобрява структурата на почвата, тя става по-топла, рохкава, водо- и въздухопроницаема. Ако е добре култивирана, съдържа 4-5 процента хумус, има благоприятен механичен състав, торфът едва ли с нещо ще я подобрил.

Кога е най-добре да се внася?

Тъй като торфът е много устойчив материал, т. е. добре запазва всички съдържащи се в него вещества, може да се внася по всяко време, дори и през зимата, ако покритият със сняг участък е равен. Да се прекали с наторяването на почвата с торф е невъзможно. Добре е все пак да се отчита високата му киселинност. За да се неутрализира на 100 кг торф се добавят 4-6 кг вар или доломитово брашно. Внасянето на комплексни минерални торове също е необходимо - 50 - 70 г на 1 кв. м.
09.06.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021