Градина » Направете топли гнезда за ранните зеленчуци

 Направете топли гнезда за ранните зеленчуци

Топлите гнезда са култивационни съоръжения, които дават възможност да се отгледат ранни зеленчуци в сроковете, които бихте го постигнали, ако използвате полутопъл парник, но при значително по-малко производствени разходи.

Как се прави

Топло гнездо се приготвя като се изкопае трап 40-50 см широк и 30-40 см дълбок. В него се слага пресен непрегорял топъл оборски тор, а отгоре се насипва 15-20 см пръст. При насипването на почвата в средата се поставя саксия, която оформя трапчинка. В това гнездо се посяват семената или се насажда разсадът на постоянно място. В топлите гнезда може да се отглеждат тиквички, краставици, дини и пъпеши и др. Продукцията се получава от 3 до 6 седмици преди тази на открито. За предпазването на растенията от студа трапчинките се покриват със стъкло, а през нощта с рогозка или със слама.

С малко хитрост

Практичните стопани са открили много рационален начин за получаването на ранна продукция с още по-малко разходи. Приготвената топла купчинка се зарежда с около 15 см пръст, без да се прави гнездо. Растенията се покриват с приспособена за целта туба от минерална вода.. На пластмасовата туба се отрязва дъното или горната стеснена част и се покрива гнездото. През деня, когато е студено не се сваля. Ако грее силно слънце, можете да я махнете и или да проветрявате през отвора на бутилката.
Защитно гнездо може да се направи и като се скове от дъски, широки 12-15 см, рамка 40 на 40 см. Тя се поставя върху гнездото и се покрива със стъкло или полиетилен. При използването на топлите купчинки се изразходва от 25 до 30 пъти по-малко оборски тор.|

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Разменяйте местата на зеленчуците

Продължителното отглеждане на едни и същи зеленчукови видове на едно и също място има редица вредни последици. Поради едностранното използване на хранителни вещества почвата бързо обеднява, а от еднот...

Основни правила за засаждане на лозички

Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...

Не бързайте с брането на мушмулите

Мушмулата е последният плод, който се прибира от овощната градина. Беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци. Един от показателите е отделянето на плода от клонката. Мушмулата, както...

Размножаване на рози чрез зелени резници

Това е много сполучлив и често използван начин за размножаване на розите. Практикува се през лятото, защото за успешното им вкореняване е нужна температура около 20-25 градуса. Толкова топло става пре...

Начало