Градина » Погрижете се за зеленчуците

 Погрижете се за зеленчуците

Ранните домати в различно време през месеца според района и срока на засаждане достигат в развитието си фазата четвърто-шесто съцветие. Това е моментът, в който трябва да се отстранят върховете им. Така се ускорява наедряването на подовете и узряването им. Върхът се прекършва над два все още недоразвити листа над най-горното съцветие, независимо дали то е четвърто, пето или шесто.
Средно ранните домати според времето на засаждане в предходния месец сега се окопават първи или втори път. С окопаването леко се загърлят, като се оформят по този начин и поливни бразди.
Разсадът за късни домати се засява още в началото на месеца в лехи на слънчево и проветриво място. Този разсад не се пикира и затова семената се засяват по-рядко – до 1,5 г на квадратен метър.
Ранният пипер през юни се окопава за трети път. С това окопаване се подхранва с малко (150-200 г на 10 кв. метра) амониева селитра.
Краставиците, отглеждани на открито, навлизат във фаза плододаване. Плодовете трябва да се откъсват редовно, щом достигнат консумативна зрялост. Заедно с нормално развитите плодове се откъсват и деформираните и повредените по някаква причина. Навременното освобождаване на растенията от нормални и повредени плодове е условие за образуването на нови, а с това и получаването на по-висок добив.
Готварските тиквички, отглеждани като ранни, навлизат във фаза плододаване. За беритбата им важи това, което е важно и за краставиците.
Дините и пъпешите се окопават редовно, за да се отстранят плевелите и да се намали изпарението на влагата от почвата. Стъблата се покриват на отделни места с купчинки пръст, за да не се усукват от вятъра. При възможност се извършват поливки в ранните сутрешни часове.
Градинският фасул се налага да бъде поливан все по-често, обикновено по веднъж в седмицата, но при нужда и по три пъти на две седмици. Започва беритбата. Чушките се откъсват в млада възраст. Това стимулира образуването на нови.
Бамята, най-късно засяваното зеленчуково растение през пролетта, през юни бързо се развива. Щом образува 2-4 листа, се окопава първи път. Когато броят на листата нарасне до 6-8, се окопава и втори път. С това окопаване при нужда се извършва прореждането, както и подхранването с малко (около 150 г на 10 кв. метра) амониева селитра.
Разсадът за късно зеле и късен карфиол се засява в първата половина на месеца. Най-подходящият срок за различните райони на страната е между 5 и 15 юни. За да се избегне пикирането, семената се засяват рядко – по 2,5-3 г на квадратен метър. За 100 кв. метра са необходими 8-10 г семена.
Морковите, отглеждани като ранни, стават годни за прибиране. През втората половина на месеца се засяват семената за късно производство. Продукцията от тях се използва предимно за съхранение в прясно състояние през зимата и за приготвяне на туршии.
Зимният чесън става готов за прибиране обикновено през първата половина на месеца. Подходящият момент е когато долните 3-4 листа са пожълтели, в обедните часове растенията завяхват, а люспите на луковиците са кожести.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Погрижете се за оранжерията

Веднага след като се прибере реколтата, оранжериите задължително се почистват. Скоро ще се сеят зеленчуците за есенно-зимния период и помещенията трябва да са готови. Всички растителни остатъци от пре...

Защитете цветята от измръзвания

Температури под и около нулата се очакват през следващите дни. Младите филизи, пъпки, корени на вече развиващите се в контейнери растения и изнесени навън, може силно да пострадат от измръзване. Мр...

Ниските фасули са подходящи за това време на годината

Ако засеете зелен фасул през юли, ще е готов към средата на септември. Градинарите от райони с по-ранна есен трябва да свършат тая работа в първите дни от месеца, докато там, където есента е продължи...

Мога ли да размножа разкошния си клематис?

Има доста видове декоративен клематис, но всички те се размножават трудно. Това, разбира се, не бива да ви тревожи. Ако спазвате правилата, ще успеете. Клематисите се размножават чрез семена и по веге...

Начало