Градина » Отгледайте си сладки картофи

 Отгледайте си сладки картофи

Бататът (Ipomea Batatas L.), известен у нас още под името сладък картоф, произхожда от тропическите райони на Америка. У нас се отглежда ограничено в Ивайловградско, Петричко, Санданско. Това е многогодишно растение, което образува силно надебелени грудки. Богати са на въглехидрати и по своя химичен състав са близки до картофите, но в тях преобладава захарозата, на която се дължи подчертано сладкият вкус на грудките. Консумират се печени, варени или приготвени в различни продукти. Запечени, те имат вкус на много сладка тиква и на кестен. Зелената им маса е отличен фураж.

Засадете на открито и слънчево място

Бататът е много топлолюбиво растение с дълъг вегетационен период. Развива се добре при температура над 20°С. Към влагата на почвата е малко взискателен, но трябва да се напоява. Обича леките, богати, структурни почви. Откритите слънчеви места са предпочитани. За торене се използва полуразложен оборски тор, а от минералните торове най-вече калиевият.
Отглежда се чрез предварително произведен разсад, около 6 седмици преди засаждането му на постоянно място. Грудките се поставят в топли парници на пясъчно легло, без да се допират, покриват се с пясък и се поливат. Оптималната температура за прорастване на вегетативните пъпки е 30 , а за развитие на разсада 22-24°С. Около 2 седмици след поставяне на грудките в парниците израстват издънки, които се откъсват и пикират в топъл парник на разстояние 5 х 5 см. От една грудка се получават средно 25 растения. Пикираният разсад се засажда към средата на май по бразди на разстояние 80 на 30 см. Непосредствено след засаждането растенията се поливат. Грижите през вегетацията се състоят в окопаване, докато стелещите се стъбла не покрият почвата, и поливане.

Кога да приберем

Реколтата се прибира през октомври, но преди падане на първите слани. Стъблата се изрязват и използват за фураж. Грудките се изваждат чрез подриване, като се пазят от нараняване. Поставят се в сухи и топли помещения при температура 26-34ºС да просъхнат. Съхраняват се в суха ситна слама, без допиране при температура 10ºС и висока влажност. При добри условия се запазват до 5 месеца.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо сливата ми няма плод

Преди три години засадих слива в градината ни, но и досега нямам реколта. Какъв е проблемът? При костилковите култури (слива, вишна и др.) няма периодичност на плододаването, както е заложено пр...

Лесен начин за размножаване на момина сълза

Момината сълза прецъфтява в началото на юли, след което листата й постепенно пожълтяват и изсъхват. Настъпва най-подходящото време за изкопаване и делене на растенията. Целият процес може да се раздел...

Запознайте се със странната бовиея

Бовиеята (Bowiea volubilis) е много интересно растение, което за сега се отглежда само от любители на екзотика. Произхожда от Южна и Западна Африка. В почвата образува жълтозелена луковица, която изли...

Калеми за присаждане се събират сега

Периодът за вземане на калеми е доста разтеглен, но студените зимни дни обикновено се пропускат и току виж в края на зимата дръвчетата са излезли от принудителния покой. През февруари пъпките на бадем...

Начало