Градина » Защо не ми стават краставиците?

 Защо не ми стават краставиците?

Много наши читатели ни се оплакват от това, че краставиците в оранжерията не се развиват добре. Затова по-долу ще опишем най-типичните грешки, които се допускат при оранжерийното отглеждане на краставици.

Прекалено гъсто насаждение.

В този случай на растенията не им достига площ за хранене, което води до развитието на различни болести. Трябва да разполагате по 2-4 в зависимост от сорта растения на 1 кв. метър.

Неправилно проветряване.

Въздушните течения са абсолютно противопоказни на краставиците. Парникът или оранжерията трябва да се отварят само в случай, че температурата отвътре превишава 30 градуса и само от едната страна. Не трябва да допускате резки промени в температурата.

Излишно поливане.

При излишна влажност в оранжерията краставиците заболяват от гниене, размножават се вредители. Ориентировъчната норма за поливане на краставиците е 1-2 кофи на 1 кв. метър. След като растенията започнат да цъфтят, нормата се намалява, а след това отново се връща до изходните количества, за да могат по-бързо да растат плодовете.

Неправилното формиране на растенията.

Излишните филизи трябва задължително да се прищипват, за да не се сгъстяват стеблата и листата, особено отдолу. Страничните филизи също трябва да се прищипват. Това е най-добре да се прави сутрин. В пазвите на най-долните 3-4 листа трябва филизите и завързите напълно да се почистват, при това колкото се може по-бързо, за да не се травмира растението. Започвайки от 4 междувъзлие завързите не се пипат, а се прищипват само страничните филизи на един лист. След това се прищипват над 6-ти лист страничните филизи до 2-ри лист и само при растенията, които достигат тавана на оранжерията страничните филизи ще прищипват и на 3-ти лист.

Нередовно събиране на реколтата.

Своевременно неприбраните зеленчуци задържат образуването на нови завързи и следователно, нови плодове. Безпорядъчното събиране на реколтата понижава качеството и количеството й. В разгара на плододаването краставиците трябва да се събират през 1-2 дни.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Малки хитринки запазват зеленчуците

• Ще съхраните по-дълго време тиквички или краставици, ако ги сложите в пластмасови торбички или емайлирани съдове и ги държите на най-долната лавица на хладилника, без да ги покривате с капак. • За...

Идва време за сеитба на ранните патлаждани

За ранно полско производство на патладжан семената се засяват около 10 февруари в отопляеми култивационни съоръжения. Сеитбената норма е 6-8 г/кв. м. За предпочитане е редовата сеитба, като подготвена...

Цвеклото отива в парника

Можете да отгледате цвекло чрез разсад по много лесен начин за 30-35 дни в хладни парници и оранжерии, а също и у дома на балкона. Използването на разсад дава възможност да получите по-високи добиви и...

Как да се преборим с поповото прасе

Поповото прасе (Gryllotalpa gryllotalpa) е повсеместно разпространен неприятел в страната. Нанася особено големи повреди в лехите, тютюна, парниците и зеленчуците. Зимува като възрастно насекомо и лар...

Начало