Градина » Какво означава рътене на картофите

 Какво означава рътене на картофите

Рътенето представлява поставяне на клубените за засаждане при условия, при които по тях да се образуват къси кълнове. Това може да стане в светло помещение. На тъмно израстват дълги кълнове, които лесно се чупят. Освен това е необходима и подходяща температура. Такива условия може да създаде всеки любител, които е решил да изравя ранни картофи от дворната зеленчукова градина.
Без да усложнявате процеса,поставете просто предназначените за засаждане клубени в щайги или други плитки съдове в един ред. Така ще осигурите до всички достъп на светлина. Настанете ги в подходящо светло помещение. Осигурете ако е необходимо и някакъв топлоизточник, за да поддържате температура от 12-15 градуса. Освен топло и светло, помещенито трябва и да е влажно. Висока влажност ще постигнете, като постанвите широк съд с вода близо да топлоизточника.
Рътенето трябва да започне 50-55 дни преди засаждането. За Южна България това е около 20 януари, а на север от балкана – десетина дни по-късно.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Пазете доматите от синята китка

Синята китка е много упорит коренов плевел. По доматите паразитират тютюневата синя китка (Оrobanche ramosa) и по рядко слънчогледовата синя китка (Оrobanche cumana). Разликата между двата вида е във ...

Бегония тубероза се засажда през март

От изключително богатия род бегонии тази се отличава с много красивите си цветове. Наричат я още Кавалер и дама, защото цветовете са два вида – кичести и прости. Мъжките са много кичести и носят тичин...

Царската бегония няма претенции към светлината

Бегония рекс, известна още като царска бегония, е сред растенията, които нямат претенции за осветеността на стаята. Затова тя е сред най-подходящите растения, които могат да декорират интериора ви дор...

Не садете картофите на едно и също място

Всеки стопанин знае кога да засади картофите в своя район. Обикновено обаче градинарите не обръщат внимание на семето за картофи, както и мястото за отглеждане. Когато си харесаме един сорт, често той...

Начало