Китайското зеле е нов за Европа и за страната ни зеленчук. Листата са нежни и богати на витамин С и градинарите все повече се интересуват от него.
Едногодишното растение обича прохладния и влажен климат. Пониква при 18-20 градуса. Високата температура потиска формирането на главите и предизвиква цветоносно стъбло, растението стрелкува. Нуждае се от висока почвена и въздушна влажност. Когато се засуши, главите издребняват, стръковете спират да растат и скоро започват да стрелкуват.
Китайското зеле ще се чувства добре на рохкава, влагоемна и плодородна почва. Тежките и силно песъчливите не са подходящи. Предпочита угнил оборски тор.
Като втора култура е добре да заеме мястото на ранни краставици, тиквички, картофи.
Ранното китайското зеле се засява още от първата половина на февруари. Разсадът се отглежда в кофички в парници или оранжерия. Готовата продукция е готова през май.
По-подходящо за нашите условия е късното китайско зеле. Тогава няма опасност да стрелкува. Вегетационният период е от 50-60 до 80-90 дни. Хибридни сортове предлагат японски и холандски фирми. Засяват се в края на юли началото на август. По-рано растенията ще стрелкуват. Семената се засяват директно на постоянното място. Ако е сухо, полейте по направените бразди. На дълбочина около 2 см се слагат по няколко семена в гнездо, а между гнездата се оставят 30-35 см. Покрива се с влажна почва. За 100 кв. м са необходими 100 г семена.
Стръковете се прореждат, когато са на два същински листа. В гнездо се оставят само по две растения, а по-късно само едно, най-силното. Китайското зеле не понася засушаване. Подхранете и един-два пъти с амониева селитра, много добре ще подейства и оборският тор, размит в поливната вода. При напояването водата да не остава продължително около растенията, защото има опасност от гниене.
Късното китайско зеле ще е готово за прибиране през октомври. От 100 квадрата ще получите 400 кг зелки.
Краставични лехи практически има във всяка градина. Жалко, че не винаги растенията ни радват с богата реколта. Може би затова, че ние не знаем всичките им тайни? Най-благоприятната температура за пр...
Ябълката сравнително добре се приспособява към различни почвени и други условия, което позволява отглеждането й в почти цялата страна. Поради това тя неизменно присъства в любителските смесени градини...
Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...
Хебе (Hebe) е красив храст с божествено име. Кръстен е на Хеба - дъщеря на Хера и Зевс. Божественият произход на този вечно-зелено растение ясно личи в приятно зелените месести листа, които искрят и б...