Градина » Кога да подкастрим къпините

 Кога да подкастрим къпините

Повечето сортове къпини понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени вреди. Често причината за уврежданията не е ниската температура, а вятърът, които изсушава кората на издънките. Ако храстите останат неизрязани до края на зимата, то плододалите стелещи се издънки предпазват дървесината за следващата година. Подходящият срок за резитба в този случай е през февруари до към началото на март.
Ако отглеждате къпини в район със студена зима, то храстите се изрязват през есента и се оставят да полегнат върху почвата. Силните стелещи се издънки се притискат към почвата с косо разположени колове. За да се намали рискът при презимуването, редовете се застилат с борови стърготини, картофени стъбла и листа, царевичак. През пролетта стелещите се издънки трябва да бъдат прикрепени. Както малината, така и къпината плододава на израсналите през миналата година издънки. Всяка година от адвентивните пъпки на коренището се развиват нови пръчки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо мушкатото ми боледува

Имам близо 20 саксии с мушкато. Част от тях тази година зарових в земята, както се препоръчва в някои статии, а други оставих на повърхността. Листата на заровените обаче започнаха да жълтеят, макар и...

Запознайте се със сибирския лук

Рязанецът (Allium schoenoprasum L.) е многогодишно луковично растение, образуващо гъсти туфи от тънки листа и цветоносни стъбла с нежни красиви съцветия. Расте и се развива непрекъснато да късна есен....

Сложете целината в топъл парник

Ако си засеете целина в началото на февруари в топъл парник, ще имате готов зеленчук през лятото – юли-август. Трябва да знаете, че семената никнат много бавно. За да се ускори поникването, може да ги...

Искате ли да си отгледате морско зеле

Морското зеле (Crambe maritima) се отглежда за получаването на млади избелени (етиолирани) листа и филизи. В градинарството то е разпространено в Западна Европа, особено в Англия. Като крайморско раст...

Начало