Градина » Не забравяйте да наторите лозето

 Не забравяйте да наторите лозето

Мощната коренова система на лозата иска и подхранване с подходящ тор. Всяка година тази коренова система изсмуква от декар лозе до 9 кг азот, от 5 до 12 кг калий и от 2 до 3,5 кг фосфор. Торенето с оборски тор най-често се извършва през есента, но няма нищо страшно, ако сте пропуснали този сезон - през пролетта можете да сторите това. Органичният тор трябва да е много добре угнил.
Торенето трябва да се извърши най-късно 20 дни преди напъпването на лозите. Пролетната дълбока оран или обръщането на лозето с права лопата се използва и за внасяне в почвата на тора. Специалистите съветват за един декар да се отделят от 22 до 25 кг амониев сулфат или 18-20 кг амониев нитрат и 25-30 кг калиев сулфат.
Можете да направите замяна на калиев тор с пепелта, получена през зимните месеци от горенето на дърва, слънчогледови стъбла, слама и т. н. В почвата се внася от 60-100 кг на декар. Използването в прекалено големи количества на азотните торове води до увеличаване на добива, но за сметка на качеството на гроздето. Затова всяка хранителна добавка трябва да се дава без да се прекалява.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо кайсиите изсъхват внезапно?

Биологичните особености на кайсията предполагат тя да се отглежда по поречието на Дунав, по Северното Черноморие и в микрорайони с по-топъл климат. Поради омекотяващото влияние върху климата на големи...

Кога се пресажда лимонът

Пресаждането на лимона се прави според развитието му веднъж на 2-3 години. Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се прави това. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. Възрастта на лимон...

Защитете стайния хибискус от жегата

Стайният хибискус, известен у нас като китайска роза, е особен дървовиден храст със средна големина. За негова родина се счита Индия и Китай, но се среща и в Америка и Африка. Листата на хибискуса ...

Осигурете си зелен лук до Коледа

Необходимо е просто да го засадите на няколко пъти през септември, че и през октомври. За целта може да ви послужат по дребни глави лук или едри, но по ваша преценка негодни за съхранение или бърза уп...

Начало