След като растенията започнат усилено да раждат, трябва да се направи ограничаваща резитба. Раменете се съкращават на стара, 2-3-годишна дървесина, така че да опират до съседните растения, без да се преплитат. Така се определя окончателният размер на короната.
По-нататък се извършва оптична резитба за плододаване, която включва: просветляване и детайлна резитба, която оптимизира натоварването с плодни пъпки. При просветляването се отстранява 50-60 % от обрастващата и плододаваща дървесина. Най-напред се премахват плододавалите двегодишни клонки. Съкращава се над първото и второто клонче, разположени в основата, които при актинидията са с най-силен растеж. Слабо растящите, израснали от долната страна на раменете, се премахват, а останалите се прореждат и се съкращават на чепове с 2-3 пъпки. Като правило плодните клончета, израснали направо от рамената и от чеповете-заместители, се запазват, съкращават се на 8-15 пъпки.
Правят се и летни резитби, за да се осветява по-добре короната. Най-благоприятно е около цъфтежа, когато се премахват лакомците и част от безплодните леторасти. През юли се съкращават връхните части на плодоносещите леторасти, оставят се 7-8 листа над последния плод, а другата част се премахва.
Оше по време на цъфтежа или веднага след образуване на завръзите се прави прореждане. Обикновено от всяко съцветие се отстраняват 2-3 странично израснали цвята.
Свободнорастящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до вс...
С това нежно име и още с „Венерина пантофка” по цял свят наричат растението калцеолария хибрида. Повод за това дава особеното устройство на цветовете. Те са сложни, съставени от две устни: долна - го...
Клонките на ябълковите дървета растат нормално , но остават тънки. Това означава, че е нарушен балансът между азота и калия. Трябва да са намали азотът и да се добави калий. Когато върховете на ябъл...
Ако съхранявате вино и през летните месеци, може да усетите в него лека кисела жилка. Условията да започне оцетно-кисела ферментация във виното са няколко. Съхранението му в непълна бъчва създава конт...