31.05.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4797  |   0  
И кивито има нужда от резитба
След като растенията започнат усилено да раждат, трябва да се направи ограничаваща резитба. Раменете се съкращават на стара, 2-3-годишна дървесина, така че да опират до съседните растения, без да се преплитат. Така се определя окончателният размер на короната.
По-нататък се извършва оптична резитба за плододаване, която включва: просветляване и детайлна резитба, която оптимизира натоварването с плодни пъпки. При просветляването се отстранява 50-60 % от обрастващата и плододаваща дървесина. Най-напред се премахват плододавалите двегодишни клонки. Съкращава се над първото и второто клонче, разположени в основата, които при актинидията са с най-силен растеж. Слабо растящите, израснали от долната страна на раменете, се премахват, а останалите се прореждат и се съкращават на чепове с 2-3 пъпки. Като правило плодните клончета, израснали направо от рамената и от чеповете-заместители, се запазват, съкращават се на 8-15 пъпки.
Правят се и летни резитби, за да се осветява по-добре короната. Най-благоприятно е около цъфтежа, когато се премахват лакомците и част от безплодните леторасти. През юли се съкращават връхните части на плодоносещите леторасти, оставят се 7-8 листа над последния плод, а другата част се премахва.
Оше по време на цъфтежа или веднага след образуване на завръзите се прави прореждане. Обикновено от всяко съцветие се отстраняват 2-3 странично израснали цвята.
21.05.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023