Обикновена практика е, най-вече поради незнание, след беритбата на плодовете малините да се оставят свободно да растат и да се сгъстяват. Ако и вие сте постъпили така, повече не може да отлагате.
По същество резитбата на малините започва веднага след беритба и завършва през пролетта. Ако ви е сте пропуснали началото, сега трябва да изрежете всички издънки, които през миналото лято са дали плод. Те вече няма да родят. Лесно се познават не само по това, че са загрубели и засъхнали, но личат и дръжките на плодовете. Трябва да останат само издънки, израснали през миналото лято. Но и не всички те са нужни. Изрежете до почвата всички слаби и повредени. Премахнете напълно и част от добре развитите, ако растат нагъсто. Между отделните стъбла трябва да има 10-20 см разстояние. Всичко, което расте в междуредието, се премахва с обработката на почвата.
Впрочем, за да поддържате лесно малиновото насаждение, то трябва да си има носеща конструкция. Ако досега не стея я направили, повече не отлагайте. Много подходяща е Т-образната телена конструкция. Лесна е за направа. Необходимо е само да забиете колове в права редица по дължината на реда и на тях напречно да заковете 40-60 см дълги летви. Това са рамената, на които ще изпънете четири нишки тел. Подходящата височина на долните рамена е 70-80 см, а на горните – 1,20-1,40 м. Това ще ви улесни в грижите за малиновите храсти, а те ще се отплатят с повече и по-едри плодове.
Нертерата, известна у нас с името „коралов мъх”, произхожда от Централна и Южна Америка. Родът съдържа 8 вида, от които се култивират два - нертера депреса и нертера гренадензис. Името на цветето на г...
Златната момина сълза или оранжевата сандерсония (Sandersonia aurantiaca) е растение от семейство Liliaceae. В своята топла родина, Южна Африка, през периода на летните дъждове, сандерсонията цъфти об...
В резултат на неправилна резитба, нанасяне на механични повреди при обработката, повреди от вредители и недостатъчни грижи лозите отслабват. Формата им се нарушава и те закържавяват. За възстановяване...
Обикновено през втората половина на февруари – началото на март започва сеитбата на лук за арпаджик. Колкото по-късно през пролетта се направи това, толкова по-малки са добивите. Със затоплянето на в...