Градина » Изберете лозите според почвата

 Изберете лозите според почвата

Различният механичен и хумусен състав на почвата благоприятстват натрупването на разнообразни вещества в гроздето. Затова ако имате чакълеста почва, не се отчайвайте. Световната практика показва, че от лозя на почви, които съдържат едрозърнест пясък и чакъл, се получават едни от няй-хубавите вина. Така например, обрастите Токай-Унгария и Шампания- Франция са прочути със своите реномирани вина. Почвите в тези области съдържат до 60-80% чакъл и каменисти частици. Чакълът дренира почвата, пропуска дъждовната вода, но пречи и на силното й изпарение. През деня той се нагрява, а през нощта отделя част от погълнатата топлина и по този начин затопля приземния въздух. Освен това той отразява и част от слънчевите лъчи. Подходящо е за тези почви да се засаждат сортовете Италиански ризлинг, Рейнски ризлинг, Совиньон блан, Алиготе, Шардоне и др.
Най-подходящи за отглеждане на лозя за производство на хубави бели вина са почвите с лек механичен състав – глинесто-песъчливи и песъчливи, с ниско съдържание на хумус, разположени по речните тераси и крайбрежни склонове. По отношение на почвите се предпочитат по-светлите. Това са алувиално-делувиалните и някои канелени, каквито има в района на Варна, Поморие, Бургас, Карнобат, Карлово, Пазарджик и др. На тези почви би трябвало да се засаждат сортовете Юни блан, Мискет отонел, Мискет червен, Траминер ротер, Врачански мискет, Димят, Кокорко, Тамянка, Ркацители.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Осигурете влажен въздух на цветята

Много важно е да поддържате в помещенията нужната за растенията влажност на въздуха. Някои растения, като аспарагуса, никога няма да цъфнат в помещение със сух въздух, дори и ако го поливате така, как...

Изчакайте обърнатата почва да улегне

Най-малко три-четири седмици трябва да минат от дълбокото обръщане на почвата до сеитбата. Така земята ще се е слегнала. Преди сеитбата почвата трябва да бъде наситнена и подравнена. Дребните семена т...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Защитете чесъна от бяло гниене

Бялото гниене е често срещано заболяване по чесъна. Болестта започва да се наблюдава на полето и след това при съхранение. На полето се наблюдават отделни растения, които изостават в развитието си и д...

Начало