Градина » Ябълка и круша с пръстен раждат едри плодове

 Ябълка и круша с пръстен раждат едри плодове

Растежът и плододаването на отделни клонки или на цялото овощно дърво може да се засили, ако изрежете пръстен от кората, т.е. ако колцувате. Минералните вещества и водата, които идват от корените по проводящите съдове, отиват в короната на дървото. Хранителните вещества, които се връщат по кората, не могат да преминат през отрязания пръстен и се натрупват в горните части. Така се образуват повече плодни пъпки, а ако вече има завръзи, плодовете стават по-големи и по-бързо узряват. Точно сега е времето за тази операция. Отрязаният пръстен не трябва да е по-широк от 1 см. Раната се замазва с овощарски мехлем.
Оголването на дървесината обаче може да причини изсъхване на клона. Това най-често се случва при костилковите видове – вишни, череши, праскови, сливи. Вследствие на колцуването хранителните вещества не могат да стигнат до корените и те отслабват. Оттук и цялото растение не може да издържи на неблагоприятните зимни условия и да изсъхне. Така че колцуването е подходящо само за силно растящите сортове ябълки и круши, които са със забавено встъпване в плододаване.
За да се фпредпази дървото от проникването на гъби и бактерии през раната, добре е да направите разрезите по-далече от основата на клонката. Ефекта на колцуването може да постигнете и по друг начин: Рано напролет, преди да започне сокодвижението и преди да са се развили дърветата, завържете с тел или мека ламаринка мястото, което сте избрали за колцуване. С нарастването на клона ще се получи пристягане и това ще затрудни преминаването на хранителните вещества към корена. Внимавайте, ако не освободите клона в края на вегетацията, той ще изсъхне.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Розмаринът зимува в саксии

По природа розмаринът е слабо зимоустойчив. Най-ниската температура, на която устоява без повреди, е минус 5°С. Все пак има данни, че закалени растения могат да понесат и до -20°С. Желателно е обаче п...

Погрижете се за тиквите

Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-ат...

Подгответе си разсад за късни салати

Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитат...

Направете си ограда от глог

Дребният ръст на глога е причината той да се приема повече като храст, отколкото като дърво от семейство Розоцветни. Здравата и качествена дървесина, от която се правят дръжките на ударните инструмент...

Начало