31.05.2023 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3321  |   0  
Как да си отгледате плумерия
Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от сладък с интензивни цитрусови нотки през праскова примесена с череша до необикновени комбинации, които не могат да бъдат описани с думи.
Плумериите са сукуленти. Това означава, че са много лесни за отглеждане в саксия и изискват минимални грижи, за да растат и цъфтят. Те се нуждаят само от топло и много светло място и слънце, колкото може повече. Малко вода и наторяване от време на време е всичко, което им е нужно.
През лятото плумериите се отрупват с много големи зелени листа. През този период те трябва да бъдат редовно напоявани и подхранвани, за да цъфтят обилно. Добрият дренаж е задължителен. Плумериите не обичат застояването на вода в почвата – това предизвиква гниене. Дръжте ги на силно слънце – така ще стимулирате цъфтежа.През зимата растенията могат да загубят листата си и да останат в състояние на латентност. През този период не трябва да ги храните или поливате, тъй като това също ще предизвика гниене, което води до сигурна смърт. Минималната температура през зимата да не пада под +12 градуса (ако растението не е загубило листната си маса и не е изпаднало в летаргия).

Размножаване

Плумерията се размножава лесно и образува корени чрез резници, но също така и лесно загива в по-студените места по света, където лятото е кратко. Така че не се препоръчва да размножавате растението чрез резници, ако нямате подходящите условия за това, както и опит. В повечето случаи още първата зима то ще загине.
Плумерия може да се произведе и от семена, които покълват много лесно, но за цвят ще почакате минимум 3 години. Семенното размножаване не е за предпочитане, тъй като при него не се съхраняват сортовите характеристики на растенията.
Най-сигурният начин да имате здраво растение е да си купите или присаден екземпляр, или възрастни растения от доказани сортове. Силното и здраво стъбло е гаранция за дълъг живот на вашето растение. Избягвайте едногодишни току що вкоренени резници, въпреки ниската им цена - обикновенно резултатите при любителите градинари са трагични.

Тайните на успеха:

1. Никога не ги преполивайте. Никога да не събират вода в чинийките под саксиите. Дори през лятото няма да им стане нищо, ако не ги полеете няколко дни. През зимата се поливат веднъж на 2-3 седмици или по-рядко.
2. През зимата ги съхранявайте на температура не по-ниска от 12 градуса. Ако ги държите на южен прозорец и е топло, може да ги поливате нормално и те няма да изпаднат в зимен покой, а вместо това ще растат и ще цъфтят през цялата зима като изпълват помещението с аромат. Ако са на хладно, трябва да ги засушите, листата им ще окапят и те "заспиват".
3. През лятото ги дръжте на открито, на най-слънчевото място. Така ще си осигурите цветове през цялото лято.
23.10.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023