08.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2309  |   0  
Куковичето грозде се сади наесен
Мускарито, известно още като кукувиче грозде, представлява непретенциозно луковично растение с височина 10-20 см. Луковиците са яйцевидни, горните им люспи са по-светли, 1,5 -3,5 см дълги и до 2 см в диаметър. Листата са линейни, прикоренови, 10-17 см дълги, около 2-6 на брой, появяват се през пролетта, при някои видове и през есента, и тогава те зимуват под снега. Цветовете са с цилиндрични, с тръбовидни околоцветници, които се състоят от шест сраснали листа с обърнати краища, от бяла до тъмносиня краска. Имат приятен силен аромат. Семената са дребни, кръгли, черни, съхраняват кълняемостта си в продължение на година.
За да си отгледате мускари, трябва да го настаните на полусянка или пък на слънчево място. То не е капризно и устоява на зимните студове. Почвата не трябва да притежава специални свойства, но при добри грижи ще получите по-големи луковици и по-силни съцветия.

При покоя дръжте сухо

Когато цъфти, мускарито се нуждае от много влага, и обратното, в периода на покой обича сухата среда. Тъй като растението се нуждае от много хранителни вещества, то през есента трябва да внасяте торове в почвата. Най-подходящо е да използвате компост.

Възпроизвежда се по два начина

Мускарито се размножава чрез детките, които се появят около основната луковица. Те трябва да се засадят на дълбочина 6-8 см. Когато сте настанили растенията на определено място, имайте предвид, че след 5-7 години трябва да промените терена им на обитание.
Ако размножавате мускарито чрез семена, то ги засейте на открито в лехи и очаквайте растенията ви да зацъфтят на третата година.
13.11.2014 г. / Елена Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021