05.12.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3062  |   0  
Хидропониката – тайни и практика
Въпреки че хидропониката е един от най-скъпите методи за отглеждане на растения, неговата популярност все повече расте. Защото хидропониката позволява да отглеждате зелени растения, дори и ако често отсъствате от вкъщи. Специалният указател за нивото на разтвора ви помага да избегнете грешки при поливането. Като правило, хранителният разтвор се долива само тогава, когато поплавъкът се намира на “минимум”.
Начинаещите трябва да имат предвид няколко основни правила. На първо място, не наливайте постоянно разтвор до отметката “максимум”, иначе заради липса на кислород корените ще загният. Най-добрият вариант е, ако нивото на течността е на “оптимално”. Презасадените от почвата в хидропониката растения трябва обаче да се покрият за няколко дни с прозрачен плик, за да се избегне прекомерното изпарение на влага. Не внасяйте обикновени торове, тъй като от тях хранителният разтвор прекалено много превишава съдържанието на соли. Ползвайте специални торове и четете внимателно указанието на опаковката.
На всеки 2-3 години трябва да подменяте хранителния разтвор и да измивате много добре субстрата и саксията. Редовно трябва да премахвате отмрелите части на растенията и да поддържате оптимална температура около 20 градуса.

Пресаждане от почва в хидропоника

За хидропоника са подходящи само младите, здрави и устойчиви растения. Идеалният вариант е млади растения, които са пуснали корени в чаша с вода.
Ден преди пресаждането обилно полейте. Хванете растението и внимателно го изтеглете от саксията заедно с почвата. Измийте корените с топла вода, така че на тях да не остане нито една прашинка почва. Огледайте корените дали не за загнили, повредени или прекалено дълги.
Разположете растението в мрежеста поставка високо. За да може кислородът да влиза свободно до корените, в горната им част оставете празно място: 3 см за младите и 6 см за възрастните растения. Насипете в мрежестата поставка керамзит, като стръсквате съда, за да може материалът равномерно да се разпредели в него. Поставете мрежата в саксията. Напълнете с топла вода около 1/4 от нея. Когато указятелят на течността падне до минимум, започнете да доливате хранителен разтвор.
30.04.2014 г. / Станислава Димитрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021