Градина » Циперус

 Циперус
Cyperus

Листата, които са тънки като косъм или са доста по-широки (в зависимост от вида), излизат радиално от жилавото стъбло като ребрата на отворен чадър. Изискването е само едно – корените да са постоянно мокри. Поставете саксията в чиния или външен контейнер, в който винаги ще има вода. Растението се отглежда главно заради цялостния му вид, а не толкова заради красотата на листата. Най-добре е да го сложите в саксийна група или в градина бутилка. Ако мястото е ограничено, изберете си от разновидностите джуджета. Отглеждането не е трудно, вредителите не са проблем, лесно се размножава. Отстранявайте пожълтелите стъбла, за да се образуват нови.
Ц. папирус (150-240 см) е трудно за гледане, но интересно растение – от него са били направени хартията и люлката на Мойсей. Най-популярният вид е Ц. алтернифолиус с дълги и тесни листа, който достига 90 см височина. Има няколко ефектни разновидности – вариегатус (на бели ивици) и джуджето грацилис (30-45 см). Друг компактен вид е Ц. дифузус, който лесно се намира. Много по-рядък е 30-сантиметровият Ц. ескулентус. Най-ефектните съцветия принадлежат на Ц. хаспан.

Тайни на успеха

Температура: Не е придирчиво, но през зимата температурата да не пада под 10°С.
Светлина: Добре осветено място или лека сянка, но избягвайте пряката слънчева светлина.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато мокра; не позволявайте продължително оттичане на водата.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте листата.
Пресаждане: През пролетта, всяка година.
Размножаване: Разделяйте растенията при пресаждане.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Завъдете си лоза от зелена клонка

Зелените клонки са по-склонни да пускат корени, отколкото зрелите лозови пръчки, но за съжаление са по-неудобни. Затова вкореняването на резници от зелени леторасти се използва предимно в селекцията, ...

Лукът е готов за прибиране

Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благоприятните, затова задължително трябва да се съобразявате със самото състояние на посева. Лукъ...

Подгответе парника за тиквичките

За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...

Познавате ли японската слива

Напоследък в нашите хипермаркети често се предлагат едри и атрактивни японски сливи. Затова е обясним големият интерес сред любителите овощари. Японските сортове сливи се отнасят към вида Prunus sal...

Начало