Листата, които са тънки като косъм или са доста по-широки (в зависимост от вида), излизат радиално от жилавото стъбло като ребрата на отворен чадър. Изискването е само едно – корените да са постоянно мокри. Поставете саксията в чиния или външен контейнер, в който винаги ще има вода. Растението се отглежда главно заради цялостния му вид, а не толкова заради красотата на листата. Най-добре е да го сложите в саксийна група или в градина бутилка. Ако мястото е ограничено, изберете си от разновидностите джуджета. Отглеждането не е трудно, вредителите не са проблем, лесно се размножава. Отстранявайте пожълтелите стъбла, за да се образуват нови.
Ц. папирус (150-240 см) е трудно за гледане, но интересно растение – от него са били направени хартията и люлката на Мойсей. Най-популярният вид е Ц. алтернифолиус с дълги и тесни листа, който достига 90 см височина. Има няколко ефектни разновидности – вариегатус (на бели ивици) и джуджето грацилис (30-45 см). Друг компактен вид е Ц. дифузус, който лесно се намира. Много по-рядък е 30-сантиметровият Ц. ескулентус. Най-ефектните съцветия принадлежат на Ц. хаспан.
Тайни на успеха
Температура: Не е придирчиво, но през зимата температурата да не пада под 10°С.
Светлина: Добре осветено място или лека сянка, но избягвайте пряката слънчева светлина.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато мокра; не позволявайте продължително оттичане на водата.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте листата.
Пресаждане: През пролетта, всяка година.
Размножаване: Разделяйте растенията при пресаждане.
Глухарчето (Tаraxacum officinale) е многогодишно растение. Листата образуват розетка, линейни или ланцетни, назъбени, на дялове. Цветовете са събрани в съцветие кошничка. Плодовете са дребни, на върха...
Понякога градинките, с които разполагаме, са съвсем малки. На ограниченото пространства ни се иска да имаме красиви цветя, но пък и малко зеленчуци. Как да поберем повече в тази теснотия? На помощ т...
Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...
Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества вследствие на тяхн...