Сциндапсусът е катерливо растение с въздушни корени – идеалната му подпора е тръба с мъх. Понякога пускат стъблата му да се стелят от висяща кошница или стенна саксия. Пензирайте стъблата, за да се разклони растението и го пазете от течения.
Най-лесно се отглежда С. ауреус – може да го третирате като катерливо или пълзящо растение и при добри условия достига дължина 180 см и повече. Листата му приличат на тези на филодендрон сканденс, но са по-пъстри. Лъскавите зелени листа са напръскани с жълто, а сортовете на основните видове се още по-пъстри, но и по-трудни за отглеждане. Golden Queen е повече жълт, отколкото зелен, а Marble Queen е почти бял. Листата на tricolor са смесица от тъмнозелено, бледозелено, жълто и бледокремаво. С пиктус аргиреус (Потос аргиреус) е растение с по-малки листа с бели краища. Най-характерната му черта са големите сребристи петна по горната листна повърхност – понякога цъфти с дребни бели цветове. С. сиамензе е рядко срещан вид с листа със сребристи шарки.
Тайни на успеха
Температура: Умерено топло; дръжте при температура 10-13°С през зимата (15°С пиктус аргиреус).
Светлина: Добре осветено място, но без слънчева светлина; при лошо осветление шарките избледняват.
Вода: Поливайте обилно от пролетта до есента; оставете почвата леко да просъхне между отделните поливания; през зимата поливайте оскъдно.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте лисата.
Пресаждане: Ако е необходимо, напролет.
Размножаване: Направете стъблени резници през пролетта или лятото; използвайте стимулатор за вкореняването; поддържайте почвата сравнително суха и докато резниците се вкоренят, дръжте на тъмно.
Салатите, които все още са навън или са засети в оранжериите, могат да се разболеят от бактериоза. Причинява я бактерия, която се намира в почвата или в оборския тор. Има две форми на проявление. При ...
Всяко лято много любители събират семена от сортове домати, които най-много са харесали в градината си. През следващата година очакват да получат същите плодове, но за съжаление често ги спохожда разо...
Мнозина я подценяват, но като истински любител, който е усвоил зимната резитба на този овощен вид, вие няма да я пренебрегнете. Състои се във филизене и пензиране. Филизенето се извършва още в начал...
Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодов...