Градина » Руелия

 Руелия
Ruellia

Кадифените листа са с пурпурен оттенък и сребристи жилки. Цветовете са тръбести, дълги 5 см, разширени на върха, с полегнали дялове. Стъблата се стелят грациозно и това прави растението подходящо за висящи кошници. Проблемът е в устойчивостта му – нуждае се от топъл и влажен въздух.
Р. макояна има тънки стъбла, дълги около 60 см – оставете ги да се стелят или им осигурете подпора. Пензирайте стъблата, за да се разклони растението. Р. макранта е по-голяма, с обикновени зелени листа.

Тайни на успеха

Температура: Топло или умерено топло – минимална 13°С през зимата.
Светлина: Ярко осветено място без пряка слънчева светлина през лятото.
Вода: Почвата трябва да е много влажна по време на растеж и цъфтеж; след цъфтежа намалете поливането.
Влажност на въздуха: Използвайте вана с камъчета; често пулверизирайте листата.
Пресаждане: Ако е необходимо, напролет.
Размножаване: Направете стъблени резници през лятото; използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Искате ли да си завъдите корейска ела?

Корейската ела е гордост за всеки двор. С невероятните си пурпурно-лилави шишарки привлича като магнит погледите на всички минувачи и изпълва стопаните със заслужено самочувствие. Растението идва от п...

Асмата в двора не е само за красота

Много красота и уют създава асмата в двора. А когато увиснат кехлибарените гроздове, идва и надеждата за вкусен плод, а защо не и приятно питие. Но всичките надежди ще отидат напразно, ако гледате на ...

Ранно полско производство на краставици

Ранното полско производство може да осъществите в два варианта: чрез разсад или без разсад. Произвеждането на разсад също има две възможности: произвеждането на пикиран ран разсад и на по-късен непики...

Защо листата на чесъна пожълтяват още в ранна пролет?

Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...

Начало