Градина » Палми

 Палми
Palms

Палмите са ефектни, но възрастните екземпляри са скъпи, макар че си заслужават парите. В градината в бутилка или терариума неанте бела (хамeдорея елеганс) е ненадмината като централно растение, а старата любимка – кенцията, е идеална, ако ви трябва единично растение със строго очертана форма.
И двете споменати палми са много лесни за отглеждане при обикновени условия, ако не ги смятате за любители на тропичното слънце и сухия пустинен въздух. Всъщност обичат да им е хладно през зимата, влажно през лятото и да са предпазени от пряката слънчева светлина. Неанте бела цъфти с малки кълбовидни съцветия, докато растението е още съвсем малко.
Съществуват много видове палми, които се различават по размерите си и формата на листата, но всички те имат една обща черта. Всяко стъбло има само една точка на растеж. Ако отрежете върха, стъблото ще загине.

Видове
Малка група палми имат високи стъбла, подобни на тръстики, които с възрастта заприличват на бамбукови пръчки. Тези растения са популярни сред специалистите по вътрешно обзавеждане, тъй като са подходящи като фокусна точка в големи помещения. Хамедорея сеифризии и Х. еримпенс достигат височина 180-300 см при добри условия, а листата на Хризалидокарпус лутесценс могат да станат 90 см дълги. Рапис ексцелза и близкият му роднина Р. хумилис понякога се наричат бамбукови палми, тъй като тънките им стъбла достигат височина 150-210 см.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 10°С през зимата; нощната зимна температура не трябва да надвишава 15°С при неанте бела и при кенцията.
Светлина: Някои взискателни палми обичат слънчевата светлина, но за популярните сортове е необходимо засенчване за част от деня; кенцията и неанте бела виреят и при малко светлина.
Вода: Доброто дрениране е много важно – всички палми мразят застояла вода около корените си; през зимата почвата трябва да е само леко влажна; през пролетта и лятото поливайте по-обилно.
Влажност на въздуха: Пулверизирайте листата, ако стаята е отоплена; от време на време измивайте с гъба възрастните листа; пазете от течение.
Пресаждане: Палмите не обичат да ги безпокоят, затова пресаждайте само когато е абсолютно необходимо.
Размножаване: От семена; необходима е температура от 25°С, затова размножаването е трудно.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Подгответе си разсад за късни салати

Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитат...

Миниатюрните рози влизат в саксиите

Розите, които се отглеждат в саксии, изискват повече грижи, но тяхната стихия е създаването на неповторима обстановка в жилището. При засаждането им трябва да съобразите големината на саксията със сор...

Засаждайте овошките сега, за да се прихванат

Овощните растения се отглеждат на едно място в продължение на много години. Грешките, допуснати при избора на видове, сортове и подложки, както и при засаждането, се проявяват много късно и в повечето...

Ако ви потрябва селим

На някой пазар може и да го намерите, но може да си го отгледате в двора. Наричат го още девесил или смил. Листата и корените му се използват като подправка в супи, варива, салати. Плодовете влизат в ...

Начало