К. анум има много сортове, но в магазините рядко се знаят. Някои от тях образуват топчести плодове, но повечето – изправени конусовидни чушки, дълги 2 см (Cristmas Greeting) или 5 см (Fiesta). Чушките променят баграта си от зелена в жълта и накрая в червена. Едни сортове имат пурпурни плодове (Variegated Flash), а на други плодовете се обагрят през лятото. Сортовете са получени от пиперки “чили” и “кайен”, така че не се опитвайте да ги ядете, защото са силно лютиви.
Растенията се отглеждат заради декоративните плодове, а не заради листата или цветовете. Листата са обикновени, а белите цветове, които се образуват през лятото или есента – малки. След цветовете се появяват плодовете – в началото зелени, а после стават постепенно жълти, оранжеви или червени. В зависимост от сорта те са овални или заострени и ако се грижите правилно, траят 2-3 месеца. Едно от популярните наименования на растението е “коледен пипер”, тъй като се купува по Коледа за украса.
Няколко съвета: Пряката слънчева светлина му се отразява добре, почвата не трябва да изсъхва, а от горещия сух въздух плодовете ще опадат.
Тайни на успеха
Температура: Хладно или средно топло – минимална 13ºС през зимата.
Светлина: Ярко осветено място с пряко утринно или следобедно слънце.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна; от време на време използвайте метода чрез потапяне на растението.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте листата.
Пресаждане: Растението трябва да се изхвърли.
Размножаване: Трудно – рано напролет засейте семена.
Вече сте прибрали саксийните цветя в дома си. За да ги запазите дори и през зимния покой красиви, трябва да знаете техните основни изисквания към светлината, топлината и влагата. Обикновено напояванет...
Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитат...
Тези плодове носят още наименования: питая и ягодова круша. Съвременният ареал на разпространение и отглеждане обхваща практически всички страни от тропическия пояс. През последните години са получени...
От момента на прибиране на гроздето много зависи качеството на виното. Затова е задължително дни преди гроздобера да се проверява натрупването на захарите. Вземат се средни проби на всеки 5-6 дни от о...