Градина » Кактуси – пустинни видове

 Кактуси – пустинни видове
Cacti

Как да накараме пустинния кактус да цъфти
Въпреки че някои кактуси, цъфтят, когато растението е още съвсем младо, има други, като опунция и цереус, които цъфтят доста трудно. Около половината от разновидностите кактуси цъфтят на закрито към 3-4-годишна възраст. Ще продължат да цъфтят всяка година и въпреки че пролетта е сезонът за цъфтеж, може да подберете колекция, в която да има цветове през цялата година.
Тайната се крие в това, че повечето кактуси цъфтят само в периода на растеж. Това означава да се грижите за тях през лятото, а през зимата да не им обръщате внимание, както е описано в тайни на успеха. Освен това цъфтежът се стимулира, ако растението е в саксия, която ме е малка.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло от пролетта до есента; през зимата дръжте на хладно – идеалната температура е 10-13ºС, но нищо няма да им се случи и при 4ºС; кактуси, които са на прозоречния перваз, трябва да се сложат в стаята за през нощта, ако времето е много студено и няма отопление; за мъхестите кактуси (цефалоцереус сенилис и еспостоа ланата) минималната температура е 15ºС през зимата.
Светлина: Изберете възможно най-слънчевото място, особено през зимата; ако са в оранжерия, може би ще трябва да им осигурите сянка през най-горещите месеци.
Вода: През пролетта увеличете поливането, а от началото до края на лятото третирайте като обикновено стайно растение – поливайте повече, когато почвата започне за засъхва; използвайте хладка вода; в края на лятото намалете поливането, а след средата на есента поливайте съвсем малко – колкото да не започнат да се набръчкват.
Влажност на въздуха: Не пулверизирайте през лятото (с изключение на клеистокактуса). Основното изискване е свежият въздух – отворете прозорците в горещите летни дни.
Пресаждане: Всяка година, когато растението е малко; след това само ако е необходимо; през пролетта пресадете в саксия, която е малко по-голяма от предишната.
Размножаване: Резниците на повечето видове се вкореняват лесно; направете стъблени резници или отделете издънки през пролетта или лятото; много важно е да оставите резниците да позасъхнат няколко дни(за по-дебелите резници са необходими 1-2 седмици), преди да ги поставите в почвена смеска на торфена основа; можете да засеете и семена; необходима температура за поникване 21-26°С.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Как се прави ябълково вино

От плодовите вина най-разпространено е ябълковото вино. В по-големи количества то се произвежда в северните райони на Европа и по-специално в северната част на Германия, Полша, Естония и др., където е...

Сега се оформят главите на карфиола

Цветното зеле образува главичките си през септември, а и през октомври в зависимост от това кога сте засадили растенията. Главите ще станат едри и здрави, ако през този период подхраните лехите, за 10...

Време е да сеете фасула

При нашите климатични условия, сеитбата на фасула започва през април и продължава до средата на юли, когато може да се отглежда като втора култура. Благоприятният срок за засяването му настъпва през п...

Как се размножава марантата?

Големият интерес към марантата дължи на впечатляващите декоративни качества на листата й - едри, елипсовидноовални, бледо- или тъмнозелени, покрити с кадифено меки различно оцветени ивици, те привлич...

Начало