Градина » Кога да приберем зимния чесън?

 Кога да приберем зимния чесън?

Луковиците на зимния чесън завършват своето развитие през средата на юни и трябва незабавно да бъдат извадени. Това се познава по пожълтяването на долните листа и омекването на лъжливото стъбло. В тази фаза на зрелост обвивните люспи се запазват здрави при изваждането. С прибирането не бива да се закъснява и да се чака лъжливите стъбла да паднат на земята и да изсъхнат листата. Обвивните кожести люспи на зимния чесън са по-тънки и по-слаби от тези при летния чесън. При влажно време те бързо изгниват и луковиците се оголват. Впоследствие бързо се нарушава качеството им и трудно се съхраняват. За това през юни вече не се полива. Изваждането трябва да започне когато 50-60% от долните листа са пожълтели, което показва, че луковиците са напълно оформени.
На малки площи, когато почвата е по-влажна изваждането е ръчно чрез изскубване, а при сухо време чрез подкопаване с мотика. Извадените растения се почистват от пръстта и се нареждат на редове на сухо и открито място, така че да се покрият луковиците с листата. При тези условия, водата от обвивните люспи се изпарява за 5-6 дена и те остават здрави и плътно прилепнали към луковиците. Слез изсушаването им коренчетата се изрязват, а лъжливото стъбло се премахвана на около 3 см над шийката. Когато ще се правят сплитове, не се изчаква напълно изсъхване на стъблата и листата, а се сплитат и се оставят да висят под навес на слънчево и проветриво място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сейте фасула на етапи

Фасулът се отглежда за храна на хората. За целта се използват както зрелите така и зелените бобове. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Богат е на минерални соли-калций, фосфор, магнезий, ...

Време е да подстрижите зокума

Възрастните зокуми (Nerium L - олеандър) добре понасят резитбата. Обикновено това се прави на 3 години, през пролетта. Резитбата стимулира образуването на нови клонки, особено в ниската част на растен...

Славната глориоза се caди сега

Глориозата разтваря големите си красиви цветове в средата на лятото. В превод от латински нейното име означава gloria - слава и тя напълно оправдава името си. За отглеждане е добре да подберете продъл...

Желатинът поглъща танина във виното

След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...

Начало