Градина » Кога да приберем зимния чесън?

 Кога да приберем зимния чесън?

Луковиците на зимния чесън завършват своето развитие през средата на юни и трябва незабавно да бъдат извадени. Това се познава по пожълтяването на долните листа и омекването на лъжливото стъбло. В тази фаза на зрелост обвивните люспи се запазват здрави при изваждането. С прибирането не бива да се закъснява и да се чака лъжливите стъбла да паднат на земята и да изсъхнат листата. Обвивните кожести люспи на зимния чесън са по-тънки и по-слаби от тези при летния чесън. При влажно време те бързо изгниват и луковиците се оголват. Впоследствие бързо се нарушава качеството им и трудно се съхраняват. За това през юни вече не се полива. Изваждането трябва да започне когато 50-60% от долните листа са пожълтели, което показва, че луковиците са напълно оформени.
На малки площи, когато почвата е по-влажна изваждането е ръчно чрез изскубване, а при сухо време чрез подкопаване с мотика. Извадените растения се почистват от пръстта и се нареждат на редове на сухо и открито място, така че да се покрият луковиците с листата. При тези условия, водата от обвивните люспи се изпарява за 5-6 дена и те остават здрави и плътно прилепнали към луковиците. Слез изсушаването им коренчетата се изрязват, а лъжливото стъбло се премахвана на около 3 см над шийката. Когато ще се правят сплитове, не се изчаква напълно изсъхване на стъблата и листата, а се сплитат и се оставят да висят под навес на слънчево и проветриво място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

И патладжанът се нуждае от внимание

Имайте предвид, че патладжаните се прихващат бавно. Лекото завяхване в обедните часове не бива да ви тревожи и не бързайте с поливките. Кореновата система още не е възстановена и не може да доставя во...

Как се прави розе?

Розетата заемат междинно място между белите и червените вина. Те са малко по-груби от белите, но по-слабо тръпчиви от червените. Имат впечатляващ розов цвят с лек жълтеникав оттенък. За пръв път роз...

Резитба на прасковата

Всички овощни растения се нуждаят от резитба, но при прасковата тя има решаващо значение за плододаването и дълголетието. Това се дължи на някои нейни специфични особености, които съществено се отлича...

Как да оправите дефектната ракия

Качеството на ракията много зависи от материала, който се използва, от изваряването и съхранението. При дестилацията в казана не трябва да се поставят съвсем сухи гроздови джибри или плодови каши, п...

Начало