Градина » Изберете подходяща почва за стайните цветя

 Изберете подходяща почва за стайните цветя

Кореновата система на саксийните цветя се развива в малък обем почва, поради което тя трябва да е обогатена с хранителни вещества. Освен това саксийните цветя имат по-големи изисквания към почвата, отколкото отглежданите на открито. По-важни видове пръст и смеси са следните: чимова пръст, листовка, торфена пръст, парникова пръст, градинска пръст, борови кори, перлит, речен пясък и счукани въглища.
Чимовката има голямо количество растителни остатъци, порьозна е и има значителен запас от хранителни вещества. Най-доброкачествена чимова пръст се получава от стари пасища и ливади. През лятото чимовете се изрязват с права лопата с дебелина 10-12 см. Нарязаните чимове се нареждат с растителността надолу на купове, за да се ускори разлагането на тревата. През лятото чимовете се прехвърлят няколко пъти, при което се поливат. През зимата тревата се разлага и пръстта става годна за употреба.
Листовката (листната почва) е лека, рохкава, достатъчно хранителна и се получава при изгниването на листата на иглолистни и широколистни дървета. Листовката в смес с чимовата пръст е подходяща за отглеждане на повечето саксийни цветя. Най-добра е буковата.
Торфената почва също е лека, рохкава и влагоемна. Тя се използва за подобряване качествата на другите видове пръст.
Градинската пръст се взема от площи, на които са отглеждани градински растения, торени периодично с органични и минерални торове.
Дървесната смес за почви се получава от изгнили дървесни стъбла, пънове, съчки, дървени стърготини и изгнилата вътрешност на хралупите на стари дървета.
Боровите кори са отпадъчен материал от дърводобивната промишленост. Когато се използват ситните фракции, може да влязат в състава на почвени смеси за отглеждане на саксийни цветя. Употребяват се също така за мулчиране на почвата.
Перлитът представлява бели шуплести гранули. В цветарството се използва като съставка на почвените смеси, за вкореняване и при подобряване на физичните свойства на тежките почви.
Речният пясък има значение при приготвянето на почвените смеси, тъй като ги прави по-рохкави.
Дървените въглища се прибавят в малки количества към почвените смеси, за да абсорбират излишната влага, а при недостиг на влага да я отдават.
каре

Универсална рецепта

Най-често при засяване на семена от цветя се използва смес от 50% чимовка, 40% торфена почва или листовка, 6-7% речен пясък и 3-4% дървесна пепел.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Циганчето не обича ниските температури

Този вид е един от любимите и най-широко отглежданите цветя в Европа. Зимно време със саксии от този вид хората украсяват стаите си, през лятото балкони, тераси и веранди. Когато в млада възраст пр...

Основни правила за засаждане на лозички

Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...

Как да разпознаем болната фиданка

Когато купувате фиданка или посадъчен материал за плодни храсти, много внимавайте да не внесете болести в двора си. Защото след това унищожаването на заразите става много трудно, дори невъзможно. ...

Накъде да въртим саксиите

Завъртането на саксиите с растения по време на растежа на една или друга страна в болшинството случаи не е важно - главното е винаги това да става бавно, с не повече от 10 градуса. Изключение правят л...

Начало