Градина » Резитбата си иска майстора

 Резитбата си иска майстора

Скоро ще започне резитбата на лозите. Може да изглежда лесно на пръв поглед, но не е. И ножицата да хванеш трябва да знаеш как, искат се добри познания. Особено важна е и избраната формировка. От резитбата зависи доброто оформяне на лозата, добивът за годината, както бъдещите реколти и дълговечност.
Отрезите се правят така, че да се намалят до минимум неблагоприятните последици от раните. Едногодишните пръчки, които ще се премахват, се изрязват до основата, без да се наранява старата дървесина. Отрезът трябва да бъде перпендикулярен на оста на пръчката, защото тогава раната е най-малка. Перпендикулярно на оста им се изрязват и старите плодни пръчки, излишните рамена, сухите части.
През пролетта отрезите на чеповете се правят на 1,5-2 см над горното око с наклон, обратен на окото. По този начин не може да се мокри горното око от сока, когато лозата “плаче”. Ако резитбата е през есента отрезът на чепа, трябва да е над диафрагмата на третото око, което се премахва през пролетта. Прави се така, защото диафрагмата пречи на водата да прониква в чепа и да причини загниването му.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да си отгледате сладки картофи

Бататът (Ipomea Batatas L.), известен у нас още под името сладък картоф, произхожда от тропическите райони на Америка. У нас се отглежда ограничено в Ивайловградско, Петричко, Санданско. Това е многог...

Как се прави директно засаждане на лози

Директното засаждане на лози е известно още под името "засаждане на неприсадени вкоренени лози" или "засаждане на лози на собствен корен". То може да се извърши по два начина - чрез засаждане на вкоре...

Отгледайте си разсад от краставици за оранжерията

Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването. Производ...

Моркови за зимнина се сеят сега

Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. За зимнина морковит...

Начало