Спанакът се отглежда след предшественици, които освобождават лехите чисти от плевели, а това са ранни домати, ранни картофи, краставици, зелен фасул, зимни житни и други. Подходящи са топли, отцедливи и богати почви, защитени от студени ветрове през зимата и рано напролет. Мястото се обръща на 20-25 см и при необходимост се подравнява или фрезува на дълбочина 10-12 см. Ако предшественикът не е торен, добри резултати се получават при внасяне на 400-500 кг оборски тор, 1,5-2 кг суперфосфат и 1-1,2 кг калиева тор на 100 кв.м заедно с дълбоката обработка на почвата.
За есенна сеитба за ранно пролетно получаване на продукция се използват сортовете Едър зимен, Матадор и Хемус. Засяват се през ноември в подходящо време. Сеитбата се извършва ръчно разпръснато с последващо брануване и валиране. Може да ползвате и сеялка редово през 15 см. Сеитбената норма е 0,350 – 0,400 кг на 100 кв. м семена. През този период има влага и поливки не са необходими, защото есенните валежи осигуряват достатъчна за развитието на спанака запасеност на почвата. За успешно презимуване растенията трябва да имат добре оформена розетка от 3-4 листа. Срокът на прибирането му зависи от характера на зимата. Може да започне в края на февруари, но по-често това става през март. Растенията се подрязват ръчно с мотика, лопата или механизирано. Събират се и се почистват от полепналата почва.
Голяма част от любителите градинари не разполагат с достатъчно площ в зеленчуковата си градина и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати за салата. Дей...
За целта първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 гр...
Болестите на вината са разделени на две групи: аеробни и анаеробни. От първата най-често се срещат цветясването и вкисването. Анаеробни заболявания са манит, повдигане, вгорчаване, провлачване и други...
През последните години интересът към боровинката нарастна, защото плодовете и са богати на въглехидрати, органични киселини (лимонена и ябълчна) и пектинови вещества. Значителни са количествата на ви...