Градина » Злодеи нападат кактусите

 Злодеи нападат кактусите

Вредителите и болестите, които могат да погубят вашите кактуси или поне да ги превърнат в безобразните им подобия, не са много, но затова пък са изключително витални и борбата с тях нерядко е безуспешна.
Най-злият враг е кръвната (власестата) въшка. Забележите ли бели, подобни на памук струпвания по растението, особено по върха му, не се съмнявайте - предстои ви тежка битка. Освен че изсмуква хранителните вещества на цветето, въшката прави рани в тъканите му, които стават вход за вирусните и гъбните болести. Ако нормалният зелен цвят на кактуса внезапно се смени на сив или бледокафяв, вземете лупа и ще видите колониите на червения акар.
Третият враг на вашите кактуси не е насекомо, а червей – кореновият (галов) нематод. По корените на растението той образува подобни на малки клубенчета нараствания - гали. От там се храни за сметка на растението, а същевременно създава чудесни условия за вируси и гъбички. За да го унищожите, добре е да почистите корените от пръстта, да ги изрежете до здрава тъкан и отново да посадите кактуса в пропарена пръст.
Гъбните болести за няколко часа могат да унищожат най-хубавите ви кактуси. Главните им съюзници са вредителите, студът, влагата и тъмнината.
Вирусните заболявания по кактусите за съжаление са нелечими, но растенията обикновено сами се справят с тях и не загиват, а само погрозняват.
В селскостопанските аптеки ще ви препоръчат за борба с неприятелите и болестите по кактусите най-добрите инсектициди и фунгициди. Обикновено това са силно токсични вещества, които могат да отровят домашните ви любимци, затова първо бъдете внимателни.

Автор: Тонка Маринова

Представяме Ви:

Розите посрещат зимата наметнати

Местните диви рози, или както ги наричаме още шипки, спокойно преживяват зимата без особена защита. По-голямата част от културните сортове рози обаче страдат от студ и влага. За тях трябва да се напра...

Запознайте се с ятрофата

Ятрофата (Jatropha) от семейство Млечки (Euphorbiaceae) идва от горите на Централна Америка. Необикновеният й облик веднага привлича вниманието - силно издуто в основата стъбло, едри яркозелени листа ...

Почистете ягодите, за да е едър плодът

В ранна пролет съберете и унищожете всички стари и изсъхнали листа. Така ще предпазите ягодите от болести и неприятели, които зимуват в тях. Ако насаждението е младо, добре прегледайте растенията. Изт...

Как да различите болната фиданка

Когато купувате посадъчен материл за овощната си градина, трябва да имате предвид няколко прости правила, които ще ви избавят от опасността да се снабдите с болни фиданки. У нас най-предпочитаните вид...

Начало