В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно студа. Ледените кристали, които се образуват в клетките, понякога причиняват напълно измръзване. Но друг път не са толкова страшни. Всичко зависи от това колко са закалени растенията.
Ясните слънчеви дни при ниски положителни температури са благоприятни за закаляване, защото интензивността на фотосинтезата е сравнително голяма, дишането е слабо и в растенията се натрупват захари. Дървесните видове се закаляват, когато са в период на покой. При тях натрупаната запасна скорбяла през есента се превръща в захари. Главно те повишават концентрацията на клетъчния сок, а с това се увеличава и студоустойчивостта. Следващата фаза на закаляване започва, когато температурата се понижава от минус 5 до минус 30 градуса. Тогава продължава натрупването на защитни вещества, а растежът спира.
При всички случаи най-добре е да избирате сортове, по-издръжливи на студ. Спазването на оптималния срок за засаждане, торенето с фосфорни и калиеви торове през есента, затоплянето на почвата с натрупан сняг върху нея, мулчирането с растителни остатъци ще опазят градината от големите мразове.
Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична ...
Цветното зеле образува главичките си през септември, а и през октомври в зависимост от това кога сте засадили растенията. Главите ще станат едри и здрави, ако през този период подхраните лехите - за 1...
Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...
Броколито е растение на хладния и влажен климат и затова късното производство е много подходящо за климатичните условия на страната ни. Както при останалите зелеви култури, качествена реколта се получ...