03.12.2021 година
1564339898.swf
Б
илки
Върбинка
Verbena officinalis L.
Сем. Върбинкови – Verbenaceae

Описание:

Многогодишно тревисто растение. Стъблото е четириръбесто, разклонено в горната част и високо до 1 м. Листата са срещуположни, яйцевидно продълговати, пересто нарязани, с къса широка дръжка, грапаво четинести. Цветовете са събрани в съцветие метлица. Венчето е бледо виолетово, фуниевидно, петделно. Чашката е тръбеста, петделна, с 4 тичинки. Плодът е сух и разпадлив на 4 орехчета. Цъфти м. май - септември.

Разпространение:

Из тревистите и буренясали места, покрай пътищата из цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене:

Стръковете се берат по време на цъфтежа м. май - септември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят, без миризма и с нагарчащо стипчив вкус.

Действие и употреба:

Билката има противовъзпалително, пикочогонно, противотемпературно и у крепващо действие. Употребява се при отпадналост, преумора, отоци, цистит, жълтеница, възпаление на бъбреците, черния дроб и далака.

Външно: За компреси при гнойни рани и циреи, за гаргара при болно гърло и жабурене при зъбобол.

Рецепта

2 суп. лъжици билка се вари 5 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021