03.12.2021 година
1564339898.swf
Б
илки
Врабчови чревца
Stellaria media Weld. (Alsine media L.)
Сем. Карамфилови – Caryophilaceae

Описание:

Едно- или двугодишно тревисто растение. Стъблото е полегнало или приповдигащо се, дълго 40 см, с една космата ивица. Листата са срещуположни, голи, долните с дръжки, горните приседнали. Цветовете са събрани в топчести съцветия с дълга дръжка и листовидни прицветници. Венчелистчетата са пет, бели, чашката е петделна, тичинките са от 3 до 10. Плодът представлява удължена кутийка с многобройни семена. Цъфти м. май - август.

Разпространение:

Край пътищата, из нивите, влажните горски поляни до 1500 м н.в. в цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се употребява цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене:

Бере се по време на цъфтежа през месеците май-август. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят, без мирис и с нагарчащ вкус.

Действие и употреба:

Билката има противовъзпалително и пикочогонно действие. В народната медицина се употребява при възпаление на бъбреците и пикочните пътища, възпаление на дихателната система, при артрит, подагра, воднянка, хемероиди, кръвоизливи. Външно се употребява прясно счукана за компреси при рани, циреи, кожни обриви, кръвотечения от носа.

Рецепта

1 чаена лъжица от билката се кисне 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021