Билки » Чубрица градинска

 Чубрица градинска
Satureja hortensis L.

Сем. Устоцветни - Lamiaceae (Labiatae)

Описание:

Многогодишно тревисто растение с право, разклонено, покрито с власинки стъбло, високо до 45 см. Листата са срещуположни, с къси дръжки, ланцетни, целокрайни, заострени, с малки реснички по ръба, с жлезисти точки и от двете страни. Цветовете са дребни, по 5-6 в прешлени в пазвите на листата. Чашката е петлистна, сраснала, тръбесто звънчева, с 5 зъбчета. Венчето е виолетово или белезникаво, петлистно, в долната си част - сраснало, в горната - двуустно, като горната устна е права, а долната - триделна с червени точки в дъното. Тичинките са 4. Плодът е сух, разпадащ се на 4 орехчета. Цъфти м. юни - август.

Разпространение:

Родина на чубрицата е Средиземноморието. У нас е засявано растение.

Употребявана част:

За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене:

Стръковете се берат по време на цъфтежа м. юни - август. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушената билка е със зелен цвят, характерна миризма и слабо парлив вкус.

Действие и употреба:

Има спазмолитично, газогонно, запичащо, бактерицидно и изразено хипотензивно действие. Употребява се при високо кръвно налягане, повръщане, виене на свят, сърцебиене, главоболие, стомашни и чревни болки, диария, газове, глисти.

Рецепта

2 суп. лъжици билка се кисне 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Автор: recepty.bg
Начало