08.06.2023 година
1564339898.swf
Б
илки
Ясен
Fraxinus ornus L.
Сем. Маслинови – Oleaceae

Описание:

Многогодишно дърво с тъмносива кора. Листата са седящи, продълговато ланцетни, заострени, голи или покрити с власинки ниско по жилките, нечифтоперести. Цветовете са двуполови - състоящи се от две тичинки и един плодник, и еднополови - състоящи се или от две тичинки или от един плодник. Чашката и венчето липсват. Плодът е крилатка, в която е разположено семето. Цъфти м. април - май.

Разпространение:

Из широколистните гори до 1200 м н.в. в цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събират корите и листата.

Бране и сушене:

Корите се белят през пролетта, м. март, при започване на сокодвижението. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 50°С. Изсушената кора е сива, без мирис и с горчив вкус. Листата се берат при пълното им развитие м. май - юли. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушените листа са със зелен цвят, без мирис и с нагарчащ вкус.

Действие и употреба:

Билката има запичащо, пикочогонно и противотемпературно действие. Употребява се при ставни болки, болести на черния дроб, жълтеница, глисти, подагра.

Външно: За бани при рани и екземи.

Рецепта

1 суп. лъжица нарязани кори се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023