07.06.2023 година
1564339898.swf
Б
илки
Липа
Tilia argentea Desf. ,T. cordata Mill.,T. platyphylos Scop.
Сем. Липови – Tiliaceae

Описание:

Многогодишни дървета с разклонена корона, достигащи на височина до 40 м. Листата на дребнолистната липа (Tilia cordata Mill.) отгоре са голи и тъмнозелени, а отдолу - синкаво зелени, като между жилките от долната страна на листа има жълтеникави власинки. Цветовете са групирани от 5 до 9 в съцветия. Листата на едролистната липа (Tillia platyphylos Scop.) са еднакво зелени от двете страни и са по-едри, като ъглите между жилките от долната страна на петурата са покрити с белезникави власинки. Власинки има и по листните дръжки и младите пъпки. Съцветията са с от 2 до 5 цвята. Листата на сребърнолистната липа (Tilia argentea Desf.) за разлика от другите две липи от долната страна са изцяло покрити с власинки, от което изглеждат бели. С власинки е покрит и прицветникът. Цветовете в съцветието са от 2 до 7. Цветовете на всички видове липи се състоят от петлистна чашка, петлистно зелено жълто венче (за сребърнолистната - бяло) и многобройни тичинки, събрани в съцветие полусенник, като дръжката на полусенника се е сраснала с главната жилка на едър ланцетовиден кожест и гол прицветник с бледо жълтеникав цвят и мрежеста нерватура. Плодът на всички видове липи е топчесто орехче. Цъфтят м. юни - юли.

Разпространение:

В широколистните гори до 1500 м н.в. в цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събират цветовете на всички видове липи със или без прицветника.

Бране и сушене:

Брането на цвета става по време на цъфтежа м. юни - юли. Цветовете да не се мачкат, понеже потъмняват при сушенето. Ако се събира само цветът, той се откъсва от прицветника преди сушенето. Така набраната билка се суши на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Сушенето трябва да спре, когато цветната дръжка започне да се чупи при огъване. Изсушената билка е със светло зелен прицветник и светло жълт цвят, с приятен мирис и слузесто сладникав вкус.

Действие и употреба:

Билката има потогонно, пикочогонно и спазмолитично действие. Употребява се при простудни заболявания, кашлица, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, пресипнал глас, ишиас, ревматизъм, подагра, воднянка, епилепсия, хистерия, стомашни и чревни болки.

Рецепта

1 суп. лъжица цвят се вари 5 мин в 200 мл вода. Отварата се прецежда и се изпива веднага.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023