Още рецепти » Рецептите на Иванка Анкова от с.Искрец

 Рецептите на Иванка Анкова от с.Искрец

Розови палачинки

Прoдукти: 4 домата, 750 мл прясно мляко, 1 яйце, брашно, сол, олио, магданоз, сирене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на половинки доматите и ги пущаме във вряща вода. Попарваме 1-2 мин, изваждаме ги и претриваме през цедка. Към доматения сок прибавяме млякото, яйцето и брашно за получаване на гъсто течно тесто. Изпържваме палачинки в малък тиган. Поднасяме ги прегънати на две и поръсени с настъргано сирене и магданоз.

Салата с телешки салам

Прoдукти: 150 г телешки салам, 50 г кашкавал, 2 картофа, 2 кисели краставички, 1 яйце, 250 г майонеза, черен пипер и горчица.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги обелваме. Нарязваме салама, кашкавала, краставичките и картофите на кубчета. Добавяме майонезата и подправяме на вкус с горчица и сол. Сервираме с кръгчета твърдо сварени яйца и клонче магданоз.

Печена туршия

Прoдукти: камби, моркови, чесън, целина на глави, сол, захар, олио, оцет.

Нaчин на приготвяне: В голяма тава нареждаме изчистените камби и във всяка слагаме по 1 парче морков, 1 скилидка чесън, 1 парче целина. Поръсваме всяка чушка с 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. олио, 1 ч.л. оцет и изпичаме добре. Още топли ги редим в буркани, като внимаваме да не изтече сокът им. По желание във всеки буркан пускаме по половин аспирин и затваряме добре. Не стерилизираме.

Риба с маслини

Прoдукти: 1 голяма риба, 2-3 глави лук, 2-3 моркова, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. горчица, няколко зърна черен пипер, дафинов лист, 10-15 маслини.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме рибата по дължина. Махаме средната кост и натриваме месото с лимонов сок, черен пипер, горчица и сол. Слагаме я в намазнена тава и я покриваме с кръгчета лук и моркови. Около нея нареждаме маслините, заливаме с доматен сок и малко вода и печем до готовност.

Рибена чорба

Прoдукти: 250 г речна риба, 1 с.л. брашно, 2 моркова, 1 глава целина, 5 с.л. олио, 1 глава лук, черен пипер, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно морковите, целината и лука. Заливаме ги с 6-7 чаши вода, добавяме мазнина кипваме на котлона. Прибавяме размитото в студена вода брашно и рибата, нарязана на дребно. Посоляваме чорбата и варим до готовност. Поднасяме я, поръсена с черен пипер и магданоз.

Плодови пастички „Ани”

Прoдукти: 1 бял хляб, 2 кутии бисквити „Закуска”, 250 г маргарин, 1 бурканче сладко от ягоди, кокосови стърготини, 2 с.л. какао, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко за хлебната смес, прясно мляко за бисквитите.

Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба във вода и след това го разбиваме на фина каша. Прибавяме маргарина, какаото, захарта и млякото и всичко объркваме много добре. Натапяме бисквитете в прясно мляко, намазваме ги обилно със хлебна смес и сладко и ги нареждаме сладко, а после ги нареждаме в подходяща форма. Украсяваме с кокосови стърготини и сладко.

Пухкави еклери

Прoдукти: 300 мл прясно мляко, 100 г краве масло, 150 г брашно, 4 яйца, 500 г разбита сметана, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, изсушени къпини, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме в млякото маслото и 1 щипка сол и го загряваме на огъня. Щом кипне, сипваме брашното и бъркаме, докато сместа започне да се отлепва от дъното. Прехвърляме тестото в дълбока купа и прибавяме яйцата едно по едно. Омесваме добре и шприцоваме еклери в намаслена тавичка. Печем ги във фурна, загрята до 200°С. Изчакваме еклерите да изстинат и ги пълним с крем, който сме приготвили от захарта, сметаната и ванилията. Украсяваме със сушени къпини.

Торта от тиква

Прoдукти: 1 малка тиква, 250 г пудра захар, 300 г орехови ядки, 1 к.л. канела, 1 ч.ч. мармалад от шипки или от сливи.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, изчистваме я от семките и я нарязваме на парчета, които нареждаме в тенджера. Наливаме 1-2 к.ч. вода, сваряваме тиквата и я намачкваме на пюре. Прибавяме захарта и смлените орехи, разбъркваме и държим на слаб огън до пълното изпаряване на течността. Изсипваме половината от сместа и разстиламе отгоре мармалада. Покриваме с останалото пюре и поръсваме с канелата. Оставяме тортата да престои една нощ в хладилник преди да поднесем.

Сладкиш с черно грозде

Прoдукти: 2 големи чепки мискет, 250 г брашно, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 150 г захар, 150 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Оронваме зърната от чепките и ги слагаме в тенджера. Прибавяме 50 г захар и 1 с.л. вода и варим 10 мин на слаб огън. В друг съд смесваме брашното, яйцата, леко разтопеното масло и останалата захар, която предварително сме разтопили. Сипваме постепенно млякото и разбиваме, докато получим гладко тесто. Отцеждаме гроздовите зърна от сиропа и ги прибавяме към тестото. Изсипваме сместа в намаслена форма за кекс и печем 45 мин в умерено загрята фурна.

Боб с рагу в гърне

Прoдукти: 1ч.ч зрял боб, 500 г рагу, 1 глава лук, 1 суха чушка, 1 морков, 1 ч.л брашно, 1 ч.л червен пипер, 1с.л олио, магданоз, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме боба. Изсипваме го в гърнето и наливаме вода до средата. Загряваме но огъня и щом водата заври, я сменяме с топла. Нарязваме лука, моркова и рагуто. Пускаме ги в гърнето заедно със сухата чушка. Посоляваме. Захлупваме плътно и готвим на умерен огън. След омекване на месото го изваждаме, обезкостяваме и връщаме в гърнето. Сгорещяваме маслото, пускаме в него брашното и червения пипер, запържваме и сипваме при боба. Преди снемане от огъня поръсваме с магданоз и джоджен.

Телешко задушено

Прoдукти: 800 г крехко телешко месо, 3-4 с.л. олио, 3 моркова, 6 картофа, 5 малки лукчета, 10-12 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, кимион, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го пържим в сгорещената мазнина до порозовяване. Поръсваме с черен пипер, наливаме виното и 1 ч.ч. вода, разбъркваме и прехвърляме месото в глинено гърне. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и моркови, както и целите лукчета и скилидки чесън. Посоляваме, подправяме с кимион, чубрица и черен пипер, захлупваме и замазваме капака с тесто. Задушаваме ястието на тих огън.

Чомлек в пръстен гювеч

Прoдукти: 1,5 кг свински джолан, 100 г сланина, 4 глави лук, 1 стрък праз, 8 малки картофчета, 1 ч.ч. червено вино, 2 дафинови листа, 1 с.л. червен пипер, 7 зърна черен пипер, половин връзка магданоз, 1 стрък чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме джолана за няколко часа в студена вода, след което отцеждаме. Обелваме картофите, нарязваме на ситно сланината, праза и лука. Слагаме джолана в пръстен гювеч и прибавяме сланината, праза, лука и целите картофчета. Наливаме виното и малко вода, поръсваме червения пипер и наситнените чубрица и магданоз, посоляваме на вкус и прибавяме дафиновите листа и зрънцата черен пипер. Захлупваме, замазваме капака с тесто и задушаваме 4-5 часа на тих огън.

Кавърма с пресен лук в глинен съд

Прoдукти: 1 агнешко бутче (около 2кг), половин пакетче краве масло, 3-4 с.л олио, 5-6 стръка праз, 6-7 връзки зелен лук, 1 връзка магданоз, 1 стръкче чубрица, 1-2 дафинови листа, сол, черен пипер, 4-5 пиперки, няколко червени домата.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчето, нарязваме го на малки парчета и го пържим в смес от олиото и маслото. Щом се позапържи, сипваме ситно нарязания лук и продължаваме да пържим, докато лука поомекне. След това прибавяме нарязаните праз и пиперки, посоляваме, слагаме подправките и разбъркваме. Прехвърляме сместа в глинен съд, наливаме малко топла вода и нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати. Захлупваме и печем 1 час в умерено загрята фурна.

Рибарски гювеч със сафрид

Прoдукти: 1кг сафрид, 3-4 глави лук, 3-4 червени домата, половин глава целина, 2-3 моркова, 5-6 скилидки чесън, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1 к.ч. счукан сухар, 4-5 резенчета лимон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибата. Нарязваме лука и доматите на филийки, а целината и морковите – на кубчета. Смесваме зеленчуците, прибавяме счукания чесън и прехвърляме сместа в пръстен гювеч. Слагаме отгоре рибата и заливаме с олиото. Нареждаме лимоновите резенчета, поръсваме сухара и наливаме виното. Подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и печем до готовност.

Свинско месо с кисело зеле

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 1 добре втасала кисела зелка, 2 глави лук, 3/4 ч.ч. мас, 1 пълна ч.л. червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на порции свинското месо. Лука и зелката нарязваме на ситно. Нареждаме в тенджерата ред зеле и лук, ред месо, пак ред зеле и лук. Поливаме с разтопената мас, в която сме запържили червения пипер. Наливаме до половината на тенджерата по равни части зелев сок и вода. Варим на умерен огън, като гледаме да остане почти на мазнина.

Кървавица в кисело зеле

Прoдукти: 1 по-голяма кисела зелка, 500 г кървавица, 1/2 с.л. брашно, черен и червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Отделяме от зелката 2-3 листа, а останалата част нарязваме на ситно и поръсваме с черен и червен пипер. На дъното на тенджерата слагаме лозови клонки, за да не загори ястието. Отгоре редим кървавицата, върху нея - ред рязано зеле. Отгоре завиваме с цели зелеви листа, за да се задуши по-добре. Заливаме с 1ч.ч топла вода и 1ч.ч зелев сок. Варим на тих огън. Когато ястието е готово слагаме брашното, размито в ½ к.ч топла вода. След това варим още 10мин.

Руло в кисело зеле

Прoдукти: 4 шницела от свинско месо, 300 г кисело зеле, 1глава лук, 1с.л препечено брашно, мазнина, горчица, черен и черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Начукаваме шницелите, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Задушаваме в малко мазнина нарязаното на тънки ивици зеле и го разпределяме върху шницелите. Завиваме ги на ролца и ги завързваме поотделно с конец. Запържваме ги в мазнина до зачревяване. Слагаме ги в тенджера и наливаме мазнината, в която сме ги пържили. Сипваме малко вода и задушаваме, докато месото напълно омекне. Изваждаме шницелите в чиния, а в останалата мазнина задушаваме ситно нарязания лук с препеченото брашно и черен пипер на вкус. Наливаме малко вода и варим на огъня, докато запръжката се сгъсти, като накрая прибавяме горчицата. Заливаме рулата и ги поднасяме с туршия

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Аквариумът - късче синьо море в дома

Още преди нашата ера прадедите ни са отглеждали рибки. Аквариумите били от камък и нямали водни растения. Отглеждането на декоративните видове обаче започва през 13-и век в Поднебесната империя. Тук ...

Орхидея в градината!

Видът плейоне формозан произхожда от Тибет. Там той успява да цъфти разкошно по скали, обхванати от мъхове, или върху стъбла и клони на загинали дървета. Затова е подходящ за отглеждане в алпинеуми ил...

Осигурете оптимални условия за цикламата

Сред цветята, които ни радват с цветове през зимата, особено място заема цикламата (Cyclamen persicum). Името идва от гръцката дума kyklas (кръг) и е свързано с формата на клубена.Това прелестно цвете...

Подгответе мястото за новите фиданки

Преди да засадите нови овощни дръвчета, трябва да извършите някои задължителни мероприятия. Те се отразяват благоприятно върху засаждането, прихващането, отглеждането и развитието на фиданките. Ако ...

Начало