ЗАКУСКА
Клин със сирене
Прoдукти: 250 г брашно, 3 к.ч. ориз, 200 г овче сирене, 2 к.ч. олио, 25 г краве масло, 5 яйца, 1 ч.л. оцет, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, 300 мл вода, оцета, солта и 1 с.л. олио омесваме тесто като за баница, което покриваме с влажна кърпа и оставяме да отлежи около 30 мин. Сваряваме ориза в 1 л подсолена вода, отцеждаме и смесваме с натрошеното сирене и разбитите яйца. Разточваме тестото на две кори - първата да е по-голяма от размерите на тавата, в която ще се пече клинът, а втората да е колкото тавата. Намазваме обилно тавата с олио и слагаме в нея голямата кора така, че краищата й да останат извън ръба на тавата. Напръскваме обилно с олио и разстиламе плънката на равномерен пласт. Отгоре слагаме втората кора. Прегъваме краищата на първата кора навътре и ги увиваме като венец. Намазваме приготвения клин с разтопеното краве масло и печем в умерена фурна до леко зачервяване.
ОБЯД
Супа от леща с пушени ребра
Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. леща, 300 г пушени ребра, 1-2 стръка праз, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио /или свинска мас/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме лещата да се вари в подсолена вода. Щом водата възври, прибавяме ребрата, а след 30 мин - ситно нарязания праз. Приготвяме запръжка от брашното и мазнината, разреждаме и я сипваме при лещата и месото. Когато месото започне да се отделя от ребрата, обираме го и го накъсваме на парченца, след което го връщаме в супата само да възври. Поднасяме супата, поръсена със смлян черен пипер.
Печени телешки котлети
Продукти за 4 порции: 4 телешки котлета, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. бяло вино, 60 г шунка, 1 малка глава лук, 3 моркова, 3 с.л. галета, магданоз, лимонов сок, риган, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко телешките котлети и ги намазваме със смес смес от лимонов сок, смлян черен пипер, стрит риган и сол. Изпържваме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови до пожълтяване в маслото, разтопено в огнеупорен съд, слагаме котлетите и ги изпържваме от двете страни. Наливаме виното и 1 к.ч. топла вода, върху всеки котлет слагаме по 1 с.л. ситно нарязана шунка, поръсваме със смес от галета и много ситно нарязан магданоз, нареждаме парченца масло и печем в слаба фурна до омекване. Сосът трябва малко да се поизпари. Поднасяме котлетите в огнеупорен съд.
Торта “Парфе”
Прoдукти: 6 яйца, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. брашно, 2 ч.ч. пудра захар, 3 с.л. какао, 25 г желатин, 2 ванилии, 500 мл сметана.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме 2 яйца със захарта и 2 с. л. хладка вода до сгъстяване. Прибавяме внимателно брашното, предварително пресято с 1 ванилия. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме блата в умерено загрята фурна. Отделяме белтъците от жълтъците на останалите 4 яйца. Разбиваме жълтъците с 1 ч.ч. пудра захар и прибавяме постепенно сметаната, предварително разбита с 1 к.ч. пудра захар и 1 прах ванилия. На водна баня разтваряме желатина в 1 ч. ч. вода и го прибавяме към жълтъчената смес. Добавяме разбитите на твърд сняг белтъци, смесени с 1 к. ч. пудра захар. Разстиламе половината от получения крем върху тортата, която леко сме сиропирали. Към останалата половина прибавяме какаото и също разстиламе върху тортата. Поставяме тортата в хладилника до пълното желиране на крема. По желание, преди да изсипем крем върху блата, можем да наредим плодове (ягоди, кайсии или праскови от компот). В този случай не сиропираме блата.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета с гъби и кашкавал
Продукти за 4 порции: 200 г телешко месо, 200 г свинско месо, 200 г пилешко месо, 100 г гъби, 1 глава кромид лук, 1 яйце, 80 г кашкавал, чубрица, кимион, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Смиламе трите вида месо, прибавяме лука и гъбите, нарязани на ситно, яйцето, чубрица, кимион и сол и омесваме каймата много добре. За всяка порция оформяме по едно голяма сплеснато кюфте, което изпържваме в сгорещено масло. Настъргваме кашкавала и поръсваме с кюфтетата, докато са още топли.
Инджир-баклава
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 200 г разтопено краве масло, 1 1/2ч.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар.
Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, солта и необходимото количество вода. Разточваме 35-40 тънки кори. Когато корите поизсъхнат, ги поръсваме с разтопеното масло и счуканите орехови ядки.Сгъваме всяка кора на четириъгълник и я навиваме на тънка точилка. След това внимателно я измъкваме и я слагаме в средата на намаслена тавичка, като я навиваме като охлюв. По същия начин приготвяме втората кора и я навиваме около първата. Когато тавичката се напълни, поръсваме отгоре с разтопено краве масло и пъхаме тавата в предварително загрята умерена фурна. Когато баклавата се зачерви, изваждаме от фурната и оставяме да изстине. Заливаме студената баклава с горещ сироп, приготвен от захарта и 2 ч.ч. вода.
Очарователни, когато са красиво разположени върху лицето или деколтето, напоследък бенките все по-често тревожат дерматолозите, които ги наричат „бомба със закъснител". Кои са причините за преобр...
Известно е, че кожата е важна система за човешкото тяло и е свързана с вътрешните органи. Понякога дори е огледало – образът на промените по повърхността й насочва към определена болест. Достатъчно е ...
Рубеолата – причина ли е за появата на захарен диабет при малките от 3 до 7 години? Ако това е така, какво да се направи, за да не се случи? Какви са симптомите на диабета при децата? Кр. В. от Н. ...
Котките нанасят непоправима вреда на женския организъм, изсмуквайки енергия, в това число и полова. Така ги правят фригидни, убедени са холандският парапсихолог Фридрих Бойтендейк и сексологът Краус в...