Ориентировачни срокове за сеитба на разсади и засаждане на открито на ранни зеленчуци, както и за сеитба на разсади за отглеждане на зеленчуци в оранжерии с пластмасово покритие
РАННИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, ОТГЛЕЖДАНИ НА ОТКРИТО
СЕИТБА
Южна България
Домати – 1-10 февруари
Пипер – 20 януари – 5 февруари
Патладжан – 20 януари – 5 февруари
Краставици – 20-30 март
Зеле (без пикиране) – 1-10 февруари
Зеле (с пикиране) – 20-30 януари
Салати – 1 февруари – 15 март (Сеят се на етапи – през 1 седмица)
Северна България
Домати – 10-20 февруари
Пипер – 30 януари – 15 февруари
Патладжан – 30 януари – 15 февруари
Краставици – 1-10 април
Зеле (без пикиране) – 5-15 февруари
Зеле (с пикиране) – 25 януари – 10 февруари
Салати – 10 февруари – 20 март (Сеят се на етапи – през 1 седмица)
ЗАСАЖДАНЕ
Южна България
Домати – след 22-25 април
Пипер – след 22-25 април
Патладжан – след 22-25 април
Краставици – 15-30 април
Зеле (без пикиране) – 20-30 март
Зеле (с пикиране) – 20-30 март
Салати – след 15 март
Северна България
Домати – след 28-30 април
Пипер – след 28-30 април
Патладжан – след 28-30 април
Краставици – 25 април – 10 май
Зеле (без пикиране) – 25 март – 10 април
Зеле (с пикиране) – 25 март – 10 април
Салати – 10 февруари – 20 март (Сеят се на етапи – през 1 седмица)
ЗЕЛЕНЧУЦИ, ОТГЛЕЖДАНИ В ОРАНЖЕРИИ С ПЛАСТМАСОВО ПОКРИТИЕ
СЕИТБА
Най-южните райони
Оранжерии с единично покритие
Домати – 21-31 януари
Пипер – 10-20 януари
Патладжан – 10-20 януари
Краставици – 1-15 март
Оранжерии с двойно покритие
Домати – 10-20 януари
Пипер – 1-10 януари
Патладжан – 1-10 януари
Краставици – 20-28 февруари
Оранжерии с тройно покритие
Домати – 1-10 януари
Пипер – 20-31 декември
Патладжан – 20-31 декември
Краставици – 12-18 февруари
Южна България
Оранжерии с единично покритие
Домати –1-10 февруари
Пипер – 21-31 януари
Патладжан – 21-31 януари
Краставици – 10-25 март
Оранжерии с двойно покритие
Домати – 21-31 януари
Пипер – 10-20 януари
Патладжан – 10-20 януари
Краставици – 1-15 март
Оранжерии с тройно покритие
Домати – 10-20 януари
Пипер – 1-10 януари
Патладжан – 1-10 януари
Краставици – 20-25 февруари
Северна България
Оранжерии с единично покритие
Домати –7-20 февруари
Пипер – 1-10 февруари
Патладжан – 1-10 февруари
Краставици – 1-10 април
Оранжерии с двойно покритие
Домати – 1-10 февруари
Пипер – 21-31 януари
Патладжан – 21-31 януари
Краставици – 15-30 март
Оранжерии с тройно покритие
Домати – 21-31 януари
Пипер – 10-20 януари
Патладжан – 10-20 януари
Краставици – 1-15 март
Да се работи приятно в кухнята означава да се работи удобно – когато всичко е „под ръка”. Съществуват четири основни вида планиране на кухненското пространство: U-образно, L-образно, двуредово и еднор...
МАЛИНА МЪГЛОВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО „Коледна звезда” от печени чушки Прoдукти: 1 буркан печени червени чушки, 400 г сирене „Крема” (може и извара), половин глава лук, 2 скилидки чесън, листа...
Прoдукти: 1 пиле около 1 кг (най-подходящо е охладено пиле), 1 връзка корени за супа, 1 глава лук, 3-4 картофа, 50 г фиде, 300 г бял ориз, 2-3 с. л. олио (може смес от краве масло и олио), 1 по-голяма...
Камчатската боровинка /Lonicera caerulea var. Kamtchatica/ спада към сем. Каприфолияцеа /Caprifoliaseae/. Нейната родина е Далечният Изток: Корея , Япония, Русия и Канада. Представлява храст висок о...