Още рецепти » 06 януари

 06 януари

ЗАКУСКА

Блини

Прoдукти: 5-6 ч.ч. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 20 г мая за хляб, 2 жълтъка, 2 с.л. краве масло.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с 1 ч.ч. мляко. Прибавяме разбитите жълтъци, останалото мляко, 1 с.л. разтопено масло и 4 ч.ч. брашно, разбъркваме добре и оставяме сместа на топло да втаса. После прибавяме още 1-2 ч.ч. брашно, така че да получим тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Разбиваме много добре и оставяме тестото да втаса повторно. В силно сгорещен тиган разтопяваме останалото масло и сипваме от сместа на тънък пласт като за палачинки. Изпържваме блините от двете страни и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Зимна супа от телешки джолан

Прoдукти: 600-700 г телешки джолан, 7-8 ч.ч. зелев сок, 200 г кисело зеле, 1 глава лук, 2-3 с.л. ориз, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. червен пипер, 1 стрък суха чубрица, 30 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме джолана, нарязваме месото на малки късчета и го задушаваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук и нарязаното на ивички зеле. Поръсваме червения пипер и наливаме зелевия сок. Варим супата на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме ориза и стритата чубрица. Доваряваме супата на тих огън. Ако е много солена, разреждаме с малко вода. Преди да поднесем, пускаме в супата маслото.

Балкански специалитет

Продукти за 4 порции: 800 г месо от младо теле, 4-5 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 6-7 с.л. свинска мас, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. сладък червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го подсушаваме с кърпа. Шпековаме го с чесъна и го слагаме в съд за печене. Нарязваме лука на филийки и покриваме месото с него. Посоляваме на вкус. В отделен съд смесваме ситно нарязания магданоз, червения пипер и виното и изсипваме сместа върху месото. Заливаме с разтопената мазнина и покриваме плътно съда с алуминиево фолио. Печем 1 час в умерена фурна без да отваряме.

Шоколадов пудинг

Прoдукти: 80 г шоколад, 80 г захар, 80 г краве масло, 100 г смлени орехови ядки, 6 яйца, 40 г галета; зa соса: 1 ч.ч. прясно мляко, 100 г шоколад, 80 г захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна маслото и половината захар. Прибавяме разтопения на водна баня на тих огън шоколад и един по един отделените жълтъци. Внимателно смесваме с белтъците, които сме разбили на гъст сняг заедно с останалата захар. Разбъркваме леко и прибавяме половината орехи и галетата. Намазваме с мазнина и поръсваме със смлени орехи и галета купички за крем карамел. Разливаме в тях сместа така, че да ги напълни до 2/3 от обема им. Варим ги на водна баня в захлупен съд. Отделно варим прясното мляко за соса заедно с шоколада и захарта, докато се посгъсти. Обръщаме купичките с готовия пудинг в чинийки за сервиране и заливаме отгоре с шоколадовия сос.

ВЕЧЕРЯ

Чеснови пържоли на скара

Прoдукти: 8 вратни пържоли, 2-3 глави чесън, 2-3 с.л. олио, 1-2 с.л. мас, чубрица, риган, черен и червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите на тънко и ги намазваме първо с олио, за да полепнат подправките по тях - чубрицата, ригана, черния и червения пипер, солта. Пасираме чесъна и намазваме пържолите с него. Оставяме пържолите да престоят поне 1 час. Печем ги на скара, която сме намазали с маста, за да не залепва месото.

Мандарини в портокалов сок

Прoдукти:3 мандарини, 1 ч.ч. портокалов сок, настърганата кора от 1 портокал, 1 к.ч. +2 с.л. захар, 2 с.л. нишесте, 1 белтък, 20 г желатин.

Нaчин на приготвяне: Слагаме настърганата портокалова кора в сока от портокали, сипваме 1 к.ч. захар и доливаме 2 ч.ч. вода. Слагаме сместа на огъня и щом заври, прибавяме нишестето, размито с малко вода. Варим 5-10 мин, прибавяме желатина, разтворен в малко топла вода, и разбъркваме, докато се стопи. Обелваме мандарините и ги разделяме на резенчета. В чаши за крем карамел сипваме по малко от желиращия крем и разпределяме в тях резенчетата от мандарините. Заливаме ги с останалия крем и оставяме да желират. Разбиваме белтъка с останалата захар и го шприцоваме върху кремчетата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лечебни рецепти с невен

Невенът е едногодишно светлозелено тревисто растение с ярък оранжев цвят. Стъблото е 30-50 см високо, изправено. Някои цветове са по-слабо оранжеви и по-рехави, други – със силен и богат цвят. Листата...

Билкови напитки

Сироп от боровинки Прoдукти: 2 кг боровинки, 2 кг захар. Нaчин на приготвяне: Нареждаме измитите боровинки в стъклен буркан - ред захар, ред боровинки. Най-отгоре завършваме със захарта. З...

Сега цикламата е в стихията си

Малко са цветята, които ни радват с красиви цветове и фин аромат през цялата зима. Може би затова цикламата е безспорна фаворитка сред стайните растения в студения сезон. Освен че изглежда елегантно и...

Свещената спалня

В далечното минало спалнята е била не само място за почивка. В пищните будоари знатните дами приемали особено приближените си гости, а в кралските покои се мъдрили и важни държавни решения. Да не гово...

Начало