20.12.2014 година
Т
емата
 4713 |  0 
Как да сготвим пъстърва?
Пъстърва с масло и бадеми

Продукти за 4 порции: 4 малки пъстърви, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 100 г обелени бадеми, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Овалваме почистените и подсушени пъстърви в брашното, което сме размесили със сол и черен пипер. Поръсваме ги отгоре с лимонов сок и магданоз и ги изпържваме от двете страни в част от сгорещеното масло. Прехвърляме изпържените пъстърви в затоплени чинии, отгоре разпределяме изпържените в масло бадеми и заливаме със сгорещено масло.

Пъстърва със сос

Продукти за 4 порции: 500 г филе от пъстърва, 1 ч.ч. оцет, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 корен магданоз, 1 морков, 1 парче целина, 2 жълтъка, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме пъстървата и оставяме да престои 30 мин. След това я варим в смес от оцета и 1 ч.ч. вода, към които сме прибавили нарязаните корен от магданоз, целина и морков, ситно нарязаните лук и чесън, черния пипер и дафиновия лист. Отделно запържваме брашното, разреждаме с виното и малко вода и варим около 15 мин. След това сваляме от огъня, подправяме с жълтъците и заливаме рибата.

Пъстърва с вино

Продукти за 4 порции: 800 г пъстърва, брашно, сол, олио за пържене; зa соса: 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л. доматено пюре, 1 1/2 ч.ч. сухо бяло вино, 2 с.л. коняк, 1 к.ч. бульон или вода, 1 лимон, 2-3 зърна карамфил, 1 щипка настъргано индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пъстървата на парчета. Посоляваме, овалваме ги в брашно и изпържваме от двете страни до златисто кафяво в сгорещената мазнина. Настъргваме лука, нарязваме чесъна на ситно и го задушаваме заедно с лука в маслото. Добавяме доматеното пюре, виното, коняка, карамфила и настърганото индийско орехче, посоляваме и заливаме с бульона. Варим соса около 30 мин на умерен огън, след което пускаме в него изпържените рибени парчета. Варим ястието още 15 мин.

Пъстърва с гъби

Продукти за 2 порции: 2 пъстърви, 2 с.л. брашно, 150 г стерилизирани гъби, 1 к.ч. сухо бяло вино, 30 г краве масло, черен пипер, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Натриваме рибите отвътре и отвън със сол и черен пипер, овалваме ги в брашното и пържим в силно сгорещено олио по 2 мин от всяка страна. Прибавяме отцедените стерилизирани гъби, поръсваме още малко сол и черен пипер, наливаме виното и оставяме ястието да ври, докато се изпари водата. Накрая заливаме рибите с разтопеното масло и поднасяме.

Пъстърва с лук

Продукти за 2 порции: 2 пъстърви, 30 г краве масло, 2 с.л. олио, 1 малка глава лук, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме рибите по дължина на две. Натриваме ги с черен пипер и сол и ги изпържваме от двете страни в сгорещеното масло. Отделно в олиото изпържваме обеления и нарязан на филийки лук, заедно със ситно нарязания чесън. Прибавяме към изпържената риба, поръсваме с лимоновия сок и задушаваме 5-6 мин на умерено слаб огън.

Пъстърва с яйчен сос

Продукти за 2 порции: 500 г изчистена пъстърва, 1 глава лук, 1 ч.ч. оцет, 3-4 зърна бахар, 7-8 зърна черен пипер, резенче целина, 3 яйца, 1 ч.ч. бяло сухо вино, 2 с.л. масло, 1 с.л. брашно, сол и смлян черен пипер, ситно нарязан магданоз

Нaчин на приготвяне: Варим рибата около 15 мин заедно с подправките и изчистените и нарязани на парченца зеленчуци. Наливаме оцета, изгасваме котлона и я оставяме да постои половин час. Възвираме и варим още 5-6 мин. Отцеждаме я и я нареждаме в подходяща плитка чиния. Правим светла запръжка от маслото и брашното, която разреждаме с бялото вино на хомогенна каша. Оставяме я да поври 5-6 мин. Подправяме с черен пипер и сол и я застройваме с разбитите с лимоновия сок яйца. Заливаме рибата с тази каша, наръсваме обилно с магданоз и консумираме веднага.

Гювеч от пъстърва

Продукти за 4 порции: 1 кг пъстърва, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 3 домата, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, посоляваме и оставяме да престои 30 мин. Нарязваме лука на тънки филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме обелените и настъргани домати и също ги позапържваме. Поръсваме червения пипер, сипваме ориза, посоляваме и задушаваме 10 мин. Слагаме рибата в намаслена тавичка и я заливаме с доматената смес. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна.

Пълнени пъстърви

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 2-3 с.л. олио, 1 морков, 1 парче целина, магданоз, черен пипер, лимонов сок, сок.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме пъстървите, поръсваме ги с лимонов сок и ги оставяме да престоят 15 мин. След това ги пълним със смес от ситно нарязаните морков, целина и магданоз. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме рибите с клечки за зъби, нареждаме ги в тавичка, заливаме с олиото и печем 30 мин в умерена фурна, като от време на обливаме със соса от печеното.

Пълнени пъстърви с гъби и маслини

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 40 г краве масло, 2-3 с.л. галета, сол; за плънката: 100 г гъби, 8 маслини, 1 глава лук, 30 г бадеми, 1-2 стерилизирани люти чушлета, оцет, олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, маслините, лютите чушлета, гъбите и попарените и обелени бадеми. Подправяме с черен пипер и сол и поръсваме малко оцет и олио. Разбъркваме и с тази смес пълним осолените пъстърви. Зашиваме отворите и заливаме рибите със сгрещеното масло. Овалваме ги в галетата и увиваме всяка риба в намаслено домакинско фолио. Печем ги в умерена фурна.

Пълнени пъстърви със зелении

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 60 г краве масло, 1 връзка магданоз, 1 стрък пресен чесън, 1 к.ч. бяло вино, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме размекнатото масло със ситно нарязаните чесън и магданоз и пълним посолените пъстърви с тази смес. Захващаме отворите с клечки за зъби и нареждаме намаслена тавичка. Заливаме с виното и оставяме рибата да престои така 5-6 часа в хладилник. След това печем 30 мин в умерена фурна.

Пълнени пъстърви по азербайджански

Продукти за 2 порции: 2 пъстърви, 125 г смлени орехови ядки, 25 г стафиди, 75 г ситно нарязан лук, 2 с.л. олио, 1 с.л. лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме рибите и ги посоляваме. Приготвяме плънка от смлените орехи, стафидите, ситно нарязания и леко запържен лук. Пълним рибите с тази смес, овързваме ги и ги печем в мазнина на умерена фурна.

Пъстърва с бадеми

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 40 г краве масло, 100 г бадемови ядки, 1 к.ч. коняк, 2 портокала, 2-3 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 3-4 стръка босилек, 2 стръка джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме натрошения дафинов лист със ситно нарязаните джоджен, босилек и чесън. Разпределяме тази смес във вътрешноста на четирите риби. Нареждаме пъстървите в тавичка, обилно намазана с мазнина. Поръсваме със счуканите бадеми, сол и черен пипер на вкус. Смесваме коняка със сока, който сме изцедили от портокалите, и заливаме рибата с тази смес. Печем 30 мин в умерена фурна.

Пъстърва с вино

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 1 к.ч. бяло вино, 1 главичка лук, 1 морков, 1 парче целина, 1 скилидка чесън, 1-2 к.ч. олио, 1 лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме изчистените пъстърви и ги изпържваме в част от олиото. Нарязваме лука на колелца и го запържваме в останалото олио заедно със ситно нарязаните зеленчуци. Прехвърляме сместа в тавичка, прибавяме рибата, наливаме виното и печем в умерена фурна. Сервираме пъстървите залети с прецедения сок и гарнирани с парченца от лимона.

Пъстърва с печурки

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 200 г гъби, 60 г краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибите със сол и черен пипер. Нареждаме ги в намаслена тавичка. Около тях разстиламе печурките, които сме нарязали на ивички. Поръсваме със ситно нарязан магданоз, заливаме с виното и разтопеното масло. Печем 20-30 мин в умерена фурна.

Пъстърва с подправки

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 60 г краве масло, 1-2 к.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, 2 жълтъка, 2 лимона, копър, магданоз, естрагон, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме пъстървите за 10 мин в подсолена и подкиселена с оцет вода. Отцеждаме и слагаме в огнеупорен съд, в който сме разтопили маслото. Заливаме с виното, захлупваме /или увиваме с алуминиево фолио/ и печем 30 мин в силна фурна. Изваждаме внимателно изпечените рибки и ги нареждаме в затоплена чиния за сервиране. Кипваме соса от печенето и го сгъстяваме с размитото в малко вода брашно. Отстраняваме от огъня и внимателно при непрекъснато бъркане прибавяме разбитите жълтъци. Поръсваме със ситно нарязаните копър, магданоз и естрагон и със сока от 1 лимон. Заливаме пъстървите с така приготвения сос и украсяваме с кръгчета лимон и стръкчета от подправките.

Пъстърва на грил

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 300 г бекон, 2 с.л. зехтин, 2 лимона, 4 щипки смлян кориандър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибите, правим им по 2-3 напречни разреза и ги поръсваме с черен пипер и сол. Във всеки разрез пъхаме по резенче лимон. Нарязваме бекона на 12-16 тънки ленти, които увиваме около пъстървите и захващаме с клечки за зъби. Печем рибите в умерено загрят грил, като внимателно ги обръщаме, за да се опекат и от двете страни.

Пъстърва по френски

Продукти за 4 порции: 4 риби по 200 г, 80 г краве масло, 2 филийки бял хляб, половин лимон, магданоз, черен пипер, сол, брашно за овалване.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибите и ги поръсваме с черен пипер. Овалваме ги в брашното и ги изпържваме от всички страни в половината от мазнината, която сме сгорещили в тигана. Слагаме изпържената риба в затоплени чинии, а в тигана добавяме останалата мазнина и изпържваме нарязания на кубчета хляб. Изсипваме изпържения хляб върху рибата заедно със ситно нарязан магданоз и обеления и нарязан на парченца лимон. Заливаме ястието с остатъка от мазнината и го сервираме горещо.

Пъстърва по солунски

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 1 кг домати, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на кръгчета и нареждаме половината на дъното на намаслена тавичка, поръсваме с половината от ситно нарязания магданоз и посоляваме. Нареждаме отгоре посолената риба и я поръсваме с червения пипер. Покриваме с останалите домати, поръсваме с останалия ситно нарязан магданоз, заливаме с олиото и посоляваме. Печем в умерена фурна.

Печена пъстърва в хартия

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви без глави, 2 с.л. олио, 1 лимон, магданоз, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибите със сол и черен пипер и ги намазваме с олио. Увиваме ги поотделно в пергаментова хартия, която също намазваме с олио. Подреждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.

Печена пъстърва

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 5-6 глави лук, 4 с.л. краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, 300 г сметана, 100 г шунка, 100 г настърган кашкавал, сокът от 1-2 лимона, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме рибата с лимоновия сок, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нарязваме лука на кръгчета и го запържваме в сгорещеното масло. Разреждаме с бялото вино, слагаме сметаната, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Добавяме рибата и задушаваме 15 мин. Прибавяме нарязаната на ивички шунка, поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме във фурната, докато се разтопи кашкавала.

Пъстърва на фурна

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 6 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 6-7 зърна черен пипер, 1 к.ч. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и посоляваме рибата. Нарязваме лука на едро и го задушаваме в олиото и 2-3 с.л.вода. Добавяме червения пипер, зърната черен пипер и дафиновия лист. Изсипваме сместа в тавичка и нареждаме отгоре рибките. Печем в умерена фурна.

Пъстърва плакия

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 4 глави лук, 4 чушки, 2 моркова, 6 домата, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, сокът от 1 лимон, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и оставяме да престои 30 мин.Нарязваме лука на филийки и го задушаваме 10 мин в малко мазнина заедно с настърганите моркови и нарязаните чушки. Прибавяме скилидките чесън и 4 обелени и настъргани домата. Задушаваме още 10 мин. След това пълним рибите с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме кръгчета от останалите домати. Поливаме с олиото, прибавяме лимоновия сок и 1 ч.ч. гореща вода. Посоляваме на вкус, захлупваме много добре и печем ястието 40 мин в умерена фурна. Накрая отстраняваме капака и запичаме до зачервяване. Сервираме ястието топло, поръсено със ситно нарязан магданоз.
29.05.2011 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2014