20.11.2018 година
Т
емата
 21229 |  0 
Как да сготвим калмари
Панирани калмари

Прoдукти: 8 калмара, 4 с.л. галета, 2 яйца, 1/2 ч.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета, които потапяме последователно в галетата и разбитите яйца и пържим в силно сгорещена мазнина.

Пълнени калмари

Прoдукти: 8 по-дребни калмара, 1 връзка магданоз, 1 глава чесън, 4-5 с.л. галета, 2 с.л. брашно, черен и червен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме хрущяла на калмарите и ги слагаме за 5 мин в кипяща вода. След това ги изваждаме обелваме им кожата и ги слагаме да се варят в подсолена вода 30-40 мин, докато месото омекне напълно. Оставяме да се отцедят добре. Нарязваме ситно чесъна и магданоза и ги задушаваме с 2 с.л. олио в захлупен съд. Отстраняваме сместа от огъня, прибавяме галетата и поръсваме със сол и черен пипер. Разпределяме плънката в калмарите, забождаме отворите им с клечки за зъби и ги овалваме в брашното, което сме размесили с малко червен пипер. Пържим на тих огън в предварително загрято олио, докато се позачервят.

Задушени калмари

Прoдукти: 1 кг калмари, 60 г краве масло, 1 глава лук, 2 моркова, 3-4 скилидки чесън, 2 домата, 1 к.ч. сухо бяло вино, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, 2 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, 1/2ч.л. червен пипер, листа от целина, магданоз, суха мащерка, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме хрущяла калмарите и ги пущаме за 5 мин в кипяща вода. След това им обелваме кожата и ги нарязваме на кръгчета с дебелина около 1 см. Варим ги в подсолена вода, докато месото омекне напълно. Отцеждаме ги и ги задушаваме в малко масло заедно със ситно нарязаните чесън, лук и моркови. Прибавяме обелените и настъргани домати, виното, 1 ч.ч. топла вода, дафиновия лист, бахара и черния пипер. Посоляваме на вкус и варим на тих огън 15-20 мин. След това прибавяме останалото масло, размитото в малко вода препечено брашно, червения пипер и мащерката. Варим още 10 мин. Преди да отстраним от огъня, поръсваме със ситно нарязани магданоз и целина.

Калмари във винен сос

Прoдукти: 500 г калмари, 2 малки глави лук, 1 с.л. бяло вино, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 6-8 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме калмарите, почистваме ги и ги посоляваме. Загряваме мазнината и в нея запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме калмарите, нарязани на ивички, и задушаваме на тих огън около 20 мин. След това наливаме виното, посоляваме, поръсваме с черен пипер и продължаваме да задушаваме до пълното омекване на калмарите.

Калмари, задушени със сметана

Прoдукти: 15 калмара, 300 г пресни гъби, 30 г краве масло, 100 г сметана, 1-2 глави лук, 1 лимон, 1-2 моркова, 1 дафинов лист, половин глава целина, 1 връзка магданоз, черен пипер, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: В тенджера с вода слагаме морковите, целината и лука, нарязани на едро, дафиновия лист, оцет и сол. След като заврят пускаме калмарите. Варим около 15-20 мин, след което изваждаме калмарите и ги накъсваме на пръстенчета или ги нарязваме на ивички. Нарязваме гъбите на ивички и задушаваме в разтопеното масло, прибавяме към тях накъсаните калмари, ситно нарязания магданоз, сметаната, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме 2-3 мин на умерен огън, подправяме с лимонов сок и сервираме.

Калмари с пилешки дробчета

Прoдукти: 10 калмара, 300 г пилешки дробчета, 1 пакетче краве масло, 1-2 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. сметана, 1 домат, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите, обелваме кожите им и обилно ги измиваме с вода. Нарязваме ги на ивички и задушаваме в половината от мазнината, към която сме прибавили малко вода, сол и обеления и настърган домат. Когато калмарите омекнат, прибавяме пилешките дробчета, които сме осолили, оваляли в брашно и изпържили. Слагаме сметаната, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и лимонов сок и поднасяме.

Калмари със сос

Прoдукти: 1кг калмари, краве масло, 1 с.л. брашно, 1 глава лук, 1 морков, няколко скилидки чесън, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. бяло вино, няколко стръка мащерка, листа от целина, магданоз, черен и червен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Начукваме добре калмарите, за да омекне месото им, после ги отваряме като ги разрязваме с ножица отгоре надолу и изчистваме от вътрешностите. След това ги потапяме за 5 мин в кипяща вода, изцеждаме ги и обелваме кожата. Нарязваме калмарите на парчета и ги запържваме в тенджера със сгорещената мазнина. Прибавяме нарязаните на кръгчета лук и морков, скилидки чесън, доматеното пюре, виното, 1 к.ч. топла вода, ситно нарязаните листа от целина и магданоз, червен пипер, черен пипер, сол. Похлупваме ястието и го оставяме да се вари на умерен огън около 30 мин. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме ситно нарязаните листа от мащерка и маслото, което предварително сме разтопили и сме разбъркали с брашното.

Варени калмари

Прoдукти: 800 г месо от калмари, 2 моркова, 2 глави лук, 2 корена от магданоз, 1 л вода, 2 ч.ч. саламура от кисели краставички, 7-8 зърна бахар, 1 дафинов лист, 30 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лукът, морковите и магданозените корени на едро и ги варим 20 мин в кипящата вода заедно с бахара и дафиновия лист, след което прецеждаме бульота. Кипваме саламурата на огъня и варим 3-4 мин. Добавяме прецедения бульон и възвираме. Сипваме нарязаните калмари в кипящата смес и варим 5-6 мин. След това ги отцеждаме, разпределяме ги в чиниите за сервиране и поръсваме с разтопеното масло.

Задушени калмари със сос от пушено сирене

Прoдукти: 8 калмара, 2 с.л. краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. вегета, 20 г пушено сирене, 1 ч.л. настърган лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета и ги сваряваме. Отцеждаме водата. Стопяваме маслото на слаб огън и сипваме млякото. Когато заври, прибавяме нарязаното на парченца пушено сирене. Слагаме и подправките и варим, докато сосът се посгъсти. Пускаме калмарите в соса и варим още 15 минути, за да поемат аромата му.

Калмари по китайски

Прoдукти: 500 г месо от калмари, 1 малка краставица, 1-2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 2 с.л. царевично нишесте, 1-2 с.л. бяло вино, 1 ч.ч. пилешки бульон, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме калмарите на малки ивички и ги попарваме в кипяща подсолена вода. Отцеждаме и ги сипваме в сгорещеното олио. Пържим 1-2 мин и прибавяме ситно нарязания чесън, лука, нарязан на филийки, нарязаната на кубчета краставица, виното, нишестето, размито с малко вода, и бульона. Посоляваме, разбъркваме и задушаваме, докато сосът се сгъсти. Поднасяме готовото ястие с наситнен магданоз и поднасяме веднага.

Калмари, пълнени със сирене

Прoдукти: 4 калмара (по 150 г), 400 г сирене, 2 домата, 2 чушки, 1 ч.л. риган.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме калмалите, запичаме ги на скарата и ги посоляваме. Останалите продукти нарязваме на дребно, размесваме добре и със сместа пълним калмарите. Връщаме отново на скара и допичаме. Поднасяме готовите калмари нарязани на филийки и заляти със смес от лимонов сок и зехтин.

Калмари, пълнени със сьомга

Прoдукти: 4 цели калмара, 100 г филе от сьомга, 2 корена магданоз, 2 с.л. ситно нарязан копър, 1 ч.л. соев сос, 4-5 зърна черен пипер, 1 щипка смлян джинджифил, 4 или 8 листа от маруля, 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите, обелваме ги и им отрязваме пипалата. Нарязваме сьомгата на кубчета, а пипалата на калмарите и магданозените корени – на тънки ивички. Прибавяме ситно нарязания копър и подправяме с джинджифила и сол на вкус. Разбъркваме и пълним калмарите с тази смес, като захващаме краищата им с клечки за зъби. Нареждаме ги в тенджера, наливаме малко гореща вода и добавяме соевия сос, черния пипер и 2-3 резенчета лимон /без кората/. Задушаваме около 30 мин на слаб огън и оставяме калмарите да изстинат в бульона. След това ги изваждаме, разрязваме ги на четвъртинки и ги нареждаме върху листата от марулята. Гарнираме с резенчета лимон.

Калмари с гъби

Прoдукти: 1 кг калмари, 1 1/2 к.ч. олио, 100 г стерилизирани гъби, 8-10 маслини /без костилки/, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. соев сос, 1 с.л. галета, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Оставяме 6 или 8 цели, а останалите прекарваме през месомелачка. Нарязваме на ситно лука, маслините и гъбите и ги смесваме със смлените калмари. Прибавяме соевия сос, галетата и 4-5 с.л. олио. Разбъркваме и пълним калмарите с тази смес. Отделно в останалото олио запържваме ситно нарязания чесън. Прибавяме доматите, нарязани на филийки, и пържим още 1-2 мин. Слагаме калмарите, посоляваме и задушаваме 20 мин. Накрая поръсваме с черен пипер и стрит риган и готвим още 4-5 мин. Разпределяме калмарите в чиниите за сервиране и ги поливаме със соса от готвенето.

Калмари с финландски сос

Прoдукти: 1 кг калмари, 1 с. л. масло, 1 с. л. брашно, 1 глава лук, 1 морков, няколко скилидки чесън, 1 с. л. доматено пюре, 1 ч. ч. бяло вино, няколко стръка мащерка, листа от целина, магданоз, черен и червен пипер, сол, мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне: Начукваме добре калмарите, за да омекне месото им, после ги отваряме, като ги разрязваме с ножица отгоре надолу и ги изчистваме от вътрешностите. Потапяме ги за 5 мин в кипяща вода, изцеждаме ги и им обелваме кожата. Нарязваме калмарите на парченца и ги запържваме. Прибавяме нарязаните на кръгчета лук и морков, скилидките чесън, доматеното пюре, виното, ситно нарязаните листа от целина и магданоз, черен и червен пипер, сол и 1 к. ч. топла вода. Похлупваме ястието и го оставяме да ври на умерен огън около 30 мин. Малко преди да го отстраним от огъня, прибавяме ситно нарязаните листа от мащерка и маслото, предварително разтопено и разбъркано с брашното.

Калмари с целина

Прoдукти: 600 г месо от калмари, 1 малка глава целина, 1 глава лук, 1 к.л. смлян джиндифил, 1 с.л. оцет, 1 с.л. водка, 2 с.л. соев сос, 4-5 с.л. зехтин, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме калмарите на тънки ивички и ги попарваме 3-4 мин в кипяща подсолена вода, след което ги отцеждаме. Обелваме целината нарязваме я на тънки ивички и отделно я попарваме 1-2 мин в кипяща подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и заедно със джинджифила го запържваме в сгорещената мазнина. Добавяме калмарите и отцедената целина и задушаваме 15 мин на умерен огън. Накрая подправяме с оцета, водката, соевия сос, сол и черен пипер на вкус. Готвим още 3-4 мин и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.

Пълнени калмари с октопод и миди

Прoдукти: 2 калмара, 2 пипала от октопод, 2 миди, 2 скариди, 40 г стафиди, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме пипалата на октопода и ги пущаме във вряща вода. Прибавяме дафиновия лист и 7-8 зрънца черен пипер, посоляваме и варим на умерен огън. В отделен съд сваряваме скаридите, след което ги почистваме и заедно с октопода и сварените миди ги нарязваме на ситно. Прибавяме стафидите, разбъркваме и пълним калмарите с тази смес. Печем ги на скара около 10 мин.

Кюфтета от риба и калмари

Прoдукти: 300 г почистено месо от калмари, 200 г филе от морска риба, 1-2 глави лук, 1 филия сух бял хляб /без кората/, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 2 с.л. галета, 2-3 с.л. олио, 40 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме калмарите 4-5 мин в кипяща подсолена вода и ги прекарваме през месомелачка заедно с рибното филе и лука. Отделно накисваме хляба в млякото и го отцеждаме. Прибавяме го към каймата заедно с разбитото яйце, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре и оформяме от сместа малки кюфтенца, които овалваме в галетата и изпържваме в сгорещеното олио. После нареждаме кюфтенцата в тавичка и леко ги запичаме във фурната. Преди поднасяне поръсваме с разтопеното масло.

Палачинки с калмари

Прoдукти: 250 г калмари, 4 с.л. краве масло, 2 глави лук, 1 парче прясно или кисело зеле, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 кисели краставички, 4 палачинки.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме калмарите, сваряваме ги в подсолена вода, нарязваме ги на тънки ивички и ги запържваме в мазнината заедно с нарязания на ситно лук, нарязаното на ивички зеле и ситно нарязания магданоз. Оставяме сместа да изстине, след което я смесваме с нарязаните на кубчета и отцедени кисели краставички. Разпределяме плънката върху палачинките и ги навиваме на руло.

Супа от калмари

Прoдукти: 500 г калмари, 7-8 ч.ч. рибен бульон, 5 картофа, 1 корен магданоз, 1 глава лук, 40 г краве масло, 1 дафинов лист, 2 с.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите и ги бланшираме 2-3 мин в кипяща вода. След това ги отцеждаме и нарязваме на ивички. Нарязваме лука на кубчета и го запържваме в сгорещената мазнина заедно с доматеното пюре. Възвираме бульона на огъня, слагаме картофите, нарязани на кубчета и варим на умерен котлон. След 10 мин сипваме запръжката и прибавяме ситно нарязания магданозен корен. Към края на варенето слагаме калмарите и дафиновия лист. Подправяме с черен пипер и сол и варим още 5-6 мин. Поръсваме готовата супа с наситнен магданоз.

Зеленчукова супа с калмари

Прoдукти: 250 г филе от калмари, 4 картофа, 2 домата, 1 глава лук, 3 с.л. зехтин, 5 ч.ч. бульон, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и леко го запържваме в сгорещената мазнина. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги сипваме във врящия бульон. Когато супата заври отново, добавяме запържения лук, а малко по-късно – обелените и настъргани домати. Варим 30 мин на тих огън, след което добавяме калмарите, нарязани на ивички. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и поръсваме наситнения магданоз. Варим супата още 2-3 мин и веднага я поднасяме.

Супа с макарони и калмари

Прoдукти: 100 г дребни макарони, 500 г замразени калмари, 7-8 ч.ч. пилешки бульон, 1 глава лук, 3 домата, 2 моркова, 2-3 с.л. зехтин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме морковите, нарязани на кубчета и също ги запържваме. После сипваме обелените и нарязани домати и задушаваме десетина минути на слаб огън. Отделно кипваме бульона и слагаме в него почистените и нарязани на кръгчета калмари. Варим десетина минути и прибавяме макароните и доматената смес. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 10-15 мин. По желание поръсваме готовата супа със ситно нарязани магданоз и копър.

Салата с калмари и пресни картофи

Прoдукти: 1,5 кг калмари, 1 кг пресни картофи, около 2 връзки пресен лук, 2 моркова, олио, 1 ч.л. джинджифил, 1 с.л. анасон, 1 с.л. винен оцет, 4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите и ги нарязваме на тънки ивици. Изпържваме ги на силен огън в сгорещеното олио. Отцеждаме ги, получения сок оставяме настрани. Сваряваме картофите.Нарязваме ситно лука и морковите. Половината лук смесваме с оцета, олиото и солта. Изпържваме останалия лук и морковите, заливаме ги със сока от калмарите и ги слагаме на огъня да кипнат. Добавяме подправките и калмарите и ги варим на слаб огън още 3 минути. Разпределяме изстудените калмари заедно с получилия се сос по чиниите, отгоре поставяме кръгчета от горещите картофи и поръсваме с подкиселения лук.

Коктейл от калмари

Прoдукти: 4 сварени калмара, 2 ябълки, 2 стръкчета целина, 3-4 с.л. майонеза, кофичка сметана, кетчуп, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на кубчета калмарите и ябълката, прибавяме нарязаната на дребно целина. Заливаме с майонезата и сметаната, добавяме малко кетчуп, сол и черен пипер и разбъркваме добре. Поднасяме във високи чаши с парченце лимон.

Калмари с майонеза

Прoдукти: 4 сварени калмара, 4 кисели краставички, 2 твърдо сварени яйца, 1 опаковка майонеза, лимонов сок, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Калмарите, киселите краставички и яйцата нарязваме на едри кубчета. Заливаме с майонеза и лимонов сок, поръсваме с черен пипер и поднасяме като предястие.
06.01.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2018