15.12.2017 година
Т
емата
 30495 |  0 
Как да сготвим шаран
Никулденски шаран

Прoдукти: 1 шаран (около 1500 г), 1 връзка зелен лук, 300 г домати, 100 г орехови ядки, 100 г пресни гъби, 1 ч.ч. бяло вино, 1 пакетче краве масло, черен пипер (10 зърна), половин връзка магданоз, сол на вукс.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана, посоляваме го и поръсваме с част от смления черен пипер. Задушаваме ситно нарязания лук и гъби в част от мазнината, след което добавяме нарязаните на ситно домати, смлените орехови ядки, наситнения магданоз, останалия черен пипер, виното и сол на вкус. Напълваме шарана със сместа и зашиваме. Поставяме го в намазнена тавичка и покриваме с кръгчета домати, разтопено масло и 1/2 ч.ч. вода. Печем в умерена фурна.

Печен шаран

Прoдукти: 1 шаран /около 1,5 кг/, 5-6 скилидки чесън, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, 3-4 стръка целина, 1 к.ч. олио, 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Намазваме шарана отвътре и отвън със сол и лимонов сок. След 15 мин правим нарези на няколко места върху рибата и пъхаме в тях лимонени кръгчета. Нарязваме на ситно чесъна и листата от целина и прибавяме ситно нарязания магданоз, олиото, червения пипер и 2 с.л. лимонов сок. Разбъркваме добре и с половината от сместа пълним шарана, а с другата половина го покриваме. Слагаме рибата в намаслена тава, по дъното на която сме наредили дръжките от целина, за да не се залепи шарана за дъното. Печем в умерена фурна.

Печен шаран със зеле

Прoдукти: 1 средно голям шаран, 1 кисела зелка, 1 к.ч. олио, червен пипер
Нaчин на приготвяне: Намазваме шарана с олио и оставяме да престои 30 мин. Киселото зеле нарязваме наситно и запържваме в мазнината. Разстиламе го в тавичка, а върху него слагаме шарана. Поръсваме с червен пипер и завиваме с две цели зелеви листа. Печем в умерена фурна.

Печен шаран с бяло вино

Прoдукти: 1 средно голям шаран (около 1 кг), 1 глава лук, 200 мл бяло сухо вино, сокът от 1 лимон, 1 с. л. доматено пюре, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, 1 връзка пресен магданоз (може и изсушен), 150 мл олио, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Рибата измиваме и нарязваме на дебели парчета, които подсушаваме с мека кърпа. Наръсваме ги от двете страни със сол и сок от лимон и оставяме да престоят 20 минути. Разбъркваме добре доматеното пюре, наситнения лук, подправките и останалото олио, и слагаме по лъжица върху всяка порция риба. Печем в умерено силна фурна (180 градуса), докато ястието остане на мазнина. Тавичката изваждаме и всяка порция обливаме равномерно с виното, покриваме с подходящ капак и пак връщаме във фурната, но вече изключена. Държим 4-5 минути, за да попие виното и да се задуши. Поднасяме ястието топло с гарнитура от пържени картофи или пюре.

Шаран с доматен сос

Прoдукти: 1,2 кг шаран, 1 к.ч. олио, 350 г домати, 100 г моркови, 100 г целина, 3 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите и целината на едро ренде и задушаваме в мазнината, докато омекнат. Поръсваме с брашното и разбъркваме. Прибавяме обелените и настъргани домати и посоляваме. Варим на тих огън около 15-20 мин, след което изсипваме в тавичка. Отделно сваряваме в подсолена вода нарязаната на порции риба. Нареждаме порциите в тавичката върху зеленчуковата смес и запичаме в умерена фурна.

Шаран в портокалова марината

Прoдукти: 500 г шаран (котлет или филе), 1 с.л. червен пипер; зa маринатата: 1/2 ч.ч. сок от портокал, 2 с.л. светъл соев сос, 1 с.л. лимонов сок, 1 скилидка чесън, 1/4 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. зехтин.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти за маринатата и разбъркваме добре. Нарязваме рибата на порции, потапяме я в маринатата и оставяме в хладилник. След 15 мин изваждаме рибата, разбъркваме, връщаме парчетата и държим в хладилника още 15 минути. Изваждаме маринованата риба, поръсваме с червен пипер и пържим в предварително загрят зехтин. Когато хванат лека коричка, изваждаме парчетата и ги нареждаме в тавичка. Печем по 10 минути от всяка страна на 180°С.

Шаран в тесто

Прoдукти: 1 шаран, 2 глави лук, 100 г орехови ядки, 400 г брашно, 5-6 с.л. олио, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме плънка от дребно нарязания и изпържен лук, накълцаните орехови ядки, магданоз, черен пипер и сол на вкус. Напълваме изчистената и измита риба. Замесваме тесто от брашното, сол и хладка вода. Разточваме го на кора с дебелина 0,5 см. Намазваме шарана с олио и го завиваме с намазаната отвътре кора, като и и предаваме формата на риба с уста, перки, люспи и опашка. Намазваме кората и отвън и печем в умерена фурна.

Шаран върху зеленчуци

Прoдукти: 1 шаран, 2 моркова, половин глава целина, 2 глави лук, 1 стрък праз, 1 кисела ябълка, половин буркан стерилизирани домати, 300 г гъби, 2 ч.ч. бяло вино, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме шарана. Натриваме го с черен пипер и сол и оставяме да престои 30 мин. Нарязваме на ситно зеленчуците, ябълката и гъбите и ги задушаваме в половината от олиото и малко вода. Добавяме пасираните домати, наливаме виното и посоляваме. Изсипваме половината от сместа в тавичка и слагаме отгоре шарана. Покриваме с останалата зеленчукова смес. Добавяме дафиновия лист и малко черен пипер и заливаме с останалата мазнина. Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем 30 мин в умерено загрята фурна. Към края отстраняваме фолиото и оставяме ястието леко да се запече.

Шаран върху хляб

Прoдукти: 1 кг шаран, 5-6 филии сух бял хляб, 2 ч.ч. бяло вино, 2-3 домата, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Нареждаме хляба в тавичка и го заливаме с виното. Отгоре слагаме шарана. Печем 10 мин в силно загрята фурна. После обръщаме парчетата риба, нареждаме отгоре доматите, нарязани на филийки, и печем още 20 мин в умерена фурна. Хлябът не се консумира.

Шаран на фурна със заливка

Прoдукти: 1 шаран без главата, 2 с.л. краве масло, 2 с.л. олио, 4 глави лук, 2 моркова, половин глава целина, 4-5 домата, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 1 лимон, 2-3 яйца, 1 глава чесън, 1-2 с.л. магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме шарана със сол и го слагаме в тавичка. Отделно в тенджера загряваме олиото заедно с маслото и последователно задушаваме ситно нарязания лук, нарязаните на кубчета целина и моркови, обелените и настъргани домати. Накрая прибавяме 1 с.л. препечено брашно, запържваме и него и сипваме размитото в 1 к.ч. топла вода доматено пюре. Посоляваме на вкус, разбъркваме и изсипваме сместа в тавата при рибата. Отгоре нареждаме нарязания на парченца лимон и печем в умерена фурна. След 20 мин заливаме с яйцата, които сме разбили със счукания чесън и 1 с.л. брашно. Печем още 10 мин. Поднасяме шарана поръсен със ситно нарязания магданоз.

Шаран плакия

Прoдукти: 1 шаран, 4-5 глави лук, 5-6 домата, 1 ч.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на порции, посоляваме и оставяме да престои десетина минути. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в половината от мазнината. Щом поомекне, сипваме брашното и също го позапържваме. После прибавяме 3-4 обелени и настъргани домата и наливаме гореща вода, за да получим средно гъст сос. Подправяме с дафиновия лист, 5-6 зърна черен пипер и сол на вкус. Прехвърляме соса в тавичка и нареждаме върху него рибата. Между рибените парчета разпределяме останалите домати, нарязани на кръгчета. Поръсваме с останалото олио и печем в умерено загрята фурна. Поднасяме плакията студена.

Шаран по френски

Прoдукти: 1 шаран, 2-3 с.л. брашно, лимонов сок, 1/2 ч. ч. олио, 2-3 сварени картофа, 250 г домати, 200 г гъби, 3-4 скилидки чесън, червен и черен пипер, чаша бяло вино, 1 с. л. галета, магданоз, 1 с. л. масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на големи парчета и ги поръсваме с лимонов сок и сол. Овалваме парчетата в брашно и пържим в олиото. В намазнена тава нареждаме картофите, нарязани на филийки, а отгоре – рибата. В мазнината от пърженето задушаваме нарязаните домати, гъби, счукания чесън и магданоза. Щом сместа се посгъсти, подправяме със сол, червен и черен пипер, наливаме виното, разбъркваме добре и изсипваме върху рибата в тавата. Печем около 20 минути. Малко преди ястието да е готово, поръсваме с галета, подреждаме отгоре парченца масло и отново леко запичаме.

Шаран, пълнен с кашкавал

Прoдукти: 1,5 кг шаран, 1 ч. ч. настърган кашкавал, 1 к. ч. олио, 15-20 зърна черен пипер, 1 водна чаша бира, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана и го осоляваме отвътре и отвън. Напълваме го с кашкавала, объркан със смления черен пипер и го зашиваме. Намазваме го с мазнина и го слагаме в тавичка. Поливаме с останалата мазнина и бирата. Печем в умерена фурна, като непрекъснато го поливаме със соса от тавичката. Сервираме шарана студен със задушени или варени картофи.

Шаран, пълнен с орехи и зеленчуци

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 к.ч. олио, 3-4 глави лук, 1 глава целина, 3 моркова, 2-3 домата, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. смлени орехи, 1 дафинов лист, 1 лимон, 1 ч.ч. настърган кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го оставяме да престои 30 мин. Сгорещяваме олиото и последователно запържваме ситно нарязания лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, и ситно нарязания чесън. Посоляваме, прибавяме дафиновия лист и сипваме обелените и настъргани домати. Задушаваме и прибавяме орехите, ситно нарязан магданоз и черен пипер. С част от тази смес пълним шарана, зашиваме отвора и го слагаме в тавичка. Останалата орехова смес разстиламе върху рибата. Отгоре слагаме резенчета от обеления лимон. Печем 40 мин в умерена фурна. Накрая поръсваме настъргания кашкавал и запичаме още малко във фурната.

Шаран, пълнен с орехи

Прoдукти: 1 кг шаран, 5-6 глави лук, 1 к.ч. смлени орехи, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол; за заливката: 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 1 ч.л. брашно.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го намазваме с част от олиото. Оставяме го да престои 30 мин. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в останалото олио и малко вода. Щом омекне, прибавяме орехите, черния и червен пипер, наситнен магданоз и сол на вкус. Разбъркваме и пълним шарана с тази смес. Зашиваме отвора, слагаме шарана в намаслена тавичка и го поливаме с 2-3 с.л. олио. Печем в умерена фурна. Накрая заливаме със смес от киселото мляко, разбитите яйца и брашното. Допичаме 10 мин.

Шаран, пълнен с ориз

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го оставяме да престои 30 мин. Сваряваме ориза в подсолена вода и го отцеждаме. В половината олио запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме ориза и също го запържваме. Посоляваме и поръсваме наситнен магданоз, черен и червен пипер. Разбъркваме добре, напълваме шарана с тази смес и зашиваме отвора. Овалваме рибата в брашното, слагаме я в намаслена тавичка и заливаме с останалото олио. Печем в силна фурна, като поне веднъж обръщаме шарана.

Шаран с домати

Прoдукти: 1 шаран /около 1-1,5 кг/, 1 ч.ч. олио, 2 с.л. лимонов сок, 500 г червени домати, 1 лимон, 10-12 зърна черен пипер, смлян черен пипер, магданоз, сол, брашно за овалване.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на парчета, посоляваме, поръсваме със смлян черен пипер и напръскваме с лимонов сок. Оставяме да престои 1 час. След това овалваме рибените парчета в брашно, нареждаме ги в тавичка и ги заливаме с олиото. Прибавяме обелените и нарязани на малки парченца домати, черния пипер на зърна и ситно нарязания магданоз. Печем в умерена фурна, като накрая прибавяме нарязания на кръгчета лимон и допичаме.

Шаран с картофи

Прoдукти: 1 шаран, 500 г картофи, 3 големи глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. олио, 1 ч.л. смляна червена чушка, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме карнофите и ги нарязваме на колелца. Нарязваме лука на филийки и го размесваме с картофите. Почистваме шарана, натриваме го със сол и го слагаме в намаслена тавичка. Разстиламе наоколо картофите, заливаме с виното, посоляваме и поръсваме с червената чушка. Добавяме виното и печем във фурна, загрята до 200°С. Щом картофите и рибата омекнат, поръсваме с наситнен магданоз и поднасяме.

Шаран с кафяв сос

Прoдукти: 1 средно голям шаран, 1 дафинов лист, 2 тънки колелца лимон, 150 мл червено вино, 1 малка глава лук, половин пакетче краве масло, 60 г сланина, брашно, черен пипер, сол, оцет.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на малки парченца. Прибавяме лимоновите колелца и дафиновия лист. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, заливаме с виното и оцет и оставяме рибата да престои така 4 часа. Правим червена запръжка от маслото и 3 с.л. брашно, прибавяме ситно нарязания лук и нарязаната на кубчета сланина, изпържваме, заливаме със соса от шарана и с вода и възваряваме. Варим до получаването на гъст сос. Прибавяме шарана и задушаваме във фурна, докато рибата омекне.

Шаран с кисело зеле

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 к.ч. олио, 1 кисела зелка, 3-4 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го поръсваме с лимонов сок. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината олио. Прибавяме нарязаното зеле и ориза. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, захлупваме и задушаваме, докато зелето омекне, а оризът набъбне. Подправяме с черния пипер и прехвърляме сместа в тавичка. Слагаме отгоре шарана, поръсваме с червения пипер, поливаме с останалото олио и печем в умерена фурна.

Шаран с чесън

Прoдукти: 1 шаран /около 2 кг/, 3-4 с.л. олио, 2 ч.ч. бяло вино, 2 глави чесън, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана и го оставяме 1 час да се отцежда. След това с остър нож правим няколко напречни нареза. Слагаме шарана в тава, заливаме го с олиото и го печем в предварително загрята умерена фурна. Счукваме чесъна с малко сол и го разбиваме с виното. Заливаме с така приготвения сос полуопечения шаран и го печем още 30 мин, като често го обливаме със соса. Поднасяме рибата със задушени картофи, полети със соса от печенето.

Шаран с яйца и кисело мляко

Прoдукти: 1 шаран /около 1,5 кг/, 4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1-2 с.л. олио, 1 глава чесън, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме рибата по дължина откъм гърба и я посоляваме. Слагаме я в тавичка, заливаме с олиото и запичаме в умерено загрята фурна. Отделно разбиваме яйцата с киселото мляко и счукания чесън. Заливаме шарана с тази смес и допичаме във фурната, докато хване червеникава коричка.Това ястие можем да приготвим и с друга риба.

Шаран на скара

Прoдукти: 1 шаран, 3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л.брашно, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана и го нарязваме на порции, които овалваме в смес от брашното, червения пипер и сол на вкус. Поръсваме ги с олио и ги изпичаме на скарата. Преди поднасяне подправяме рибата с лимонов сок.

Шаран по селски

Прoдукти: 1 шаран (около 1,5 кг), 7-8 глави лук, 2-3 глави чесън, 2-3 домата, 2-3 чушки, 1-2 люти чушлета, 1 ч.ч. олио, 8-10 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, магданоз, тарос, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана и го натриваме с черен пипер и сол. Нарязваме го на порции и го оставяме 1-2 часа на студено. Изпичаме рибата на скарата и отстраняваме костите. Отделно задушаваме ситно нарязания лук в сгорещената мазнина. Щом поомекне, прибавяме ситно нарязаните чушки, обелените и настъргани домати, счукания чесън и целите люти чушлета. Слагаме зрънцата черен пипер и бахар и варим 10-15 мин на тих огън. Накрая поръсваме с наситнен магданоз и тарос и заливаме рибата с така приготвения сос.

Пържоли от шаран с гъби

Прoдукти: 1 кг шаран, 3 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. галета, 1 глава лук, 150-200 г гъби, 15-20 маслини, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на филии и поръсваме с лимоновия сок. След 15 мин посоляваме пържолите, поръсваме с черния пипер, овалваме ги в галетата и пържим в силно загрята мазнина, докато станат златистокафяви. Изваждаме пържолите в съд, който държим на топло, а в същата мазнина запържваме нарязания на тънки филийки лук. След 5-6 мин прибавяме нарязаните на малки парченца гъби. Захлупваме и задушаваме сместа 15 мин на умерен огън. Накрая слагаме почистените от костилките маслини. Поднасяме заедно с рибните пържоли.

Шаран с кисело-сладък сос

Прoдукти: 1 голям шаран, 1 и 1/2 ч. ч. нишесте или брашно, 1 к. ч. захар, 1 ч.ч. олио, 3 с. л. оцет, 2 с. л. соев сос, 1 ч. л. сол, 1 с. л. джинджифил, 1 с. л. вино, 1 малка глава лук, 1 ч. ч. гореща вода.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме шарана. От двете му страни по дължина правим по един разрез. Приготвяме смес от нишестето (брашно), малко сол и вода и с нея намазваме рибата. Приготвяме сос от захарта, соевия сос, оцета, солта, виното, настъргания на ситно ренде лук, щипка нишесте (брашно) и малко сол. Сгорещяваме олиото в дълбок тиган и пържим шарана от двете страни до златисто. След това намаляваме огъня и продължаваме да пържим, докато омекне месото на рибата. Изваждаме шарана в чиния за сервираме и отново сгорещяваме олиото. Сипваме кисело-сладкия сос, доливаме останалата вода и оставяме да заври. След като сосът се сгъсти, го изливаме върху рибата. Сервираме ястието горещо.

Шаран със зеленчуков сос

Прoдукти: 1 кг филе от шаран, 3 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 глава лук, 1 морков,1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 6-7 зърна черен пипер, кора от половин лимон, 1 ч.л. оцет, магданоз, сол, 10 бадемчета.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, които посоляваме, овалваме в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме рибата и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното, нарязаните морков, целина и корен от магданоз и подправките. Заливаме с 1 к.ч. топла вода и оставяме соса да ври 20 мин. След това прецежда, прибавяме нарязаните бадемчета, настърганата кора от лимона и оцета. Варим още 10 мин и заливаме рибата.

Шаран с винен сос

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 30 г краве масло, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на парчета, които посоляваме, поръсваме с лимонов сок и оставяме да престоят 30 мин. После ги овалваме в брашното и пържим в сгорещеното олио. Изваждаме рибата и в същата мазнина запържваме нарязания на филийки лук. Щом пожълтее, наливаме виното и подправяме с черен пипер и сол. Когато сосът заври, прибавяме маслото, разбъркваме, за да се разтопи, и заливаме рибата.

Шаран с чеснов сос

Прoдукти: 1 кг шаран, 3 с.л. брашно, 100 г краве масло, 1 к.ч. олио, 4-5 скилидки чесън, магданоз, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на парчета, които посоляваме, овалваме в брашното и изпържваме в сгорещеното олио. Заливаме рибата с разтопеното масло и поръсваме с лимонов сок и ситно нарязан магданоз. Нарязваме чесъна на ситно и го запържваме в мазнината, в която сме пържили рибата. Заливаме шарана с така приготвения сос.

Шаран със сланина

Прoдукти: 4 порции почистен шаран, 100 г сланина, 1 малка глава лук, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пущаме парчетата шаран в кипяща подсолена вода и варим до омекване. Нарязваме сланината и я запържваме. Щом пусне мазнина, прибавяме ситно нарязания лук и също го запържваме. После поръсваме червения пипер, сипваме малко бульон от шарана и възваряваме. Прибавяме порциите риба, възваряваме отново и поднасяме.

Варен шаран

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 1/2 ч.ч. червено вино, 1 с.л. олио, 30 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2-3 глави лук, 100 г гъби, 1-2 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме виното заедно маслото, олиото, брашното и нарязаните лук, чесън, гъби и магданоз. Посоляваме на вкус, прибавяме шарана нарязан на порции и варим, докато рибата омекне, а сосът се сгъсти.

Задушен шаран “Дюлгери”

Прoдукти: 1,2 кг шаран, 250 г лук, 200 г доматен сос, 150 мл бяло вино, 150 г краве масло, 300 г пържени картофи, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки, заливаме го със студена вода и го оставяме да кипне. Отцеждаме, охлаждаме и го слагаме в подходяща тенджера. Прибавяме доматения сос (или червени домати обелени и нарязани на ситно). Посоляваме на вкус и заливаме с бялото вино. Поставяме почистения шаран в тенджерата с лука и доматите, прибавяме маслото и захлупваме с капак. Задушаваме 25-30 минути. Изваждаме шарана от тенджерата, а лука и доматите пасираме заедно с целия сос в тенджерата. Заливаме рибата с получения сос, гарнираме с пържените картофи и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Задушен шаран с бяло вино

Прoдукти: 1 шаран около 1 кг /без главата и опашката/, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, магданоз,оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на порции, посоляваме, поръсваме с оце и оставяме рибата да престои 1 час на хладно място. Сгорещяваме олиото в теджера и слагаме подсушената риба да се задушава под похлупак само няколко минути, като обръщаме парчетата от двете страни. Поръсваме брашното, наливаме виното и 1 ч.ч топла вода и прибавяме нарязания на едри парчета лук, дафиновия лист, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме на тих огън около 40 мин. След като отстраним от огъня, прецеждаме соса и заливаме с него задушения шаран.

Задушен шаран с гъби

Прoдукти: 1 шаран /около 1 кг/, 250 г гъби, 1 с.л. стафиди, 1 глава лук, 1 ч.ч. бяло вино, 1-2 твърдо сварени яйца, 1 лимон, 10-15 маслини, 100 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим шарана 15 мин в кипяща подсолена вода. Изваждаме го и отстраняваме кожата и костите. Претриваме месото през едро сито, смесваме го със сол, черен пипер и лимонов сок и го оставяме да поотлежи. Задужаваме гъбите в малко масло. Посоляваме и ги разстиламе на дъното на йенска тенджера. Кипваме виното заедно със стафидите и го оставяме да се поохлади. Прибавяме към месото от рибата 1 бучка масло и виното със стафидите. Омесваме добре сместа и я разстиламе в тенджерата с гъбите. Отгоре разпръскваме останалото масло, настъргано на тънки люспи. Захлупваме плътно и задушаваме 10-15 мин на тих огън. Поднасяме ястието гарнирано с парченца твърдо сварени яйца, лимонови резенчета и маслини.

Задушен шаран с яйчен сос

Прoдукти: 1 кг шаран, 3 глави лук, 2 моркова, 10 зърна черен пипер, 5-6 клончета магданоз, 1 к.ч. червено вино, 3 с.л. разтопено краве масло, сокът от 1 лимон, 1 с.л. брашно, 2 жълтъка, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Слагаме в широка тенджера нарязания на колелца лук и магданозените клончета, а също така черния пипер и нарязаните на кръгчета моркови. Прибавяме рибата, виното, 1 ч.ч. вода, лимоновия сок и 1 1/2с.л. от разтопеното масло. Захлупваме и задушаваме на тих огън 30-40 мин. Изваждаме рибата в чиния и я оставяме в леко затоплена фурна, а към продуктите в тенджерата прибавямеостаналото масло, размесено с брашното. Варим още 6-7 мин. Отстраняваме от огъня, прецеждаме соса и подправяме с разбитите жълтъци. Отново прецеждаме соса и заливаме шарана с него преди да сервираме.

Шаран по полски

Прoдукти: 1 шаран, 2 с.л. оцет, 1 глава лук, 1-2 моркова, 1 дафинов лист, 1 корен магданоз, 1 парче целина, 3 зърна черен пипер, 3 зърна бахар, 2 карамфилчета, 500 мл тъмна бира, 100 мл червено вино, 50 г сухар, 30 г стафиди, 30 г бадеми, лимонова кора, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на порции и го мариноваме 30 мин в смес от оцета, ситно нарязания лук, черен пипер и сол на вкус. Нарязваме зеленчуците на дребно и ги сипваме в 500 мл вряща подсолена вода. Прибавяме подправките, варим 40 мин на слаб огън и прецеждаме. Прибавяме към прецедения бульон бирата, счукания сухар, нарязаните бадеми и стафидите. Слагаме рибните порции и варим 15-20 мин на много слаб огън, като към края наливаме виното.

Шаран по провансалски

Прoдукти: 500 г шаран, 3-4 с.л. олио, 1 бучка краве масло, колкото орех, 1 с.л. брашно, сол, черен пипер, магданоз, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2-3 накълцани гъби.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана, измиваме го и го нарязваме на порции. Нареждаме парчетата в тенджера и заливаме с разтопеното масло, смесено с брашното, олиото и виното. Посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязания магданоз. Добавяме счукания чесън и гъбите и оставяме ястието да поври на тих огън, докато сосът остане наполовина. Поднасяме топло.

Шаран с бира

Прoдукти: 1 шаран /около 1,5-2 кг/, 3 с.л. галета, 1 дафинов лист, 2 с.л. оцет, 1 бутилка светла бира, 1 глава лук, 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на парчета, слагаме я в тенджера и заливаме с бирата и оцета. Варим на тих огън около 20 мин. Добавяме галетата, ситно нарязания лук, обелената половинка лимон, дафиновия лист, черен пипер и сол на вкус. Когато шаранът се свари, нареждаме парчетата в чиния за сервиране и заливаме със соса от варенето, който преди това сме пасирали.

Шаран с бира и вино

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 ч.ч. бира, 1 ч.ч. червено вино, 3 глави лук, 1 лимон, 5-6 зърна черен пипер, 1 с.л. разтопено краве масло, 3 с.л. счукан сухар, 1 с.л. мед, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана и го нарязваме на порции, които поръсваме с оцет и сол. Оставяме да престои около 1 час. Смесваме бирата, виното, едро нарязания лук, нарязания на филийки лимон, разтопеното масло и черния пипер. Посоляваме на вкус и варим 30 мин на умерен огън. Прецеждаме соса, прибавяме меда и сухара и отново слагаме на огъня. Щом заври, пускаме рибните порции, захлупваме и задушаваме 30-40 мин на тих огън.

Шаран с маслини

Прoдукти: 1 кг шаран, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, 5-6 скилидки чесън, 15-20 маслини, мащерка, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на големи парчета, които нареждаме в широка тенджера. Наливаме олиото и топла вода, която да покрие рибата. Прибавяме обелените и настъргани домати, счукания чесън, ситно нарязана мащерка и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме 20 мин на слаб огън. Прибавяме ситно нарязаните маслини и задушаваме още 20 мин.

Шаран с черен пипер

Прoдукти: 1 шаран /около 1-1,2 кг/, 1,5 л оцет, 150 г моркови, 150 г целина, 150 г лук, 1 к.ч. червено вино, черен пипер на зърна, мащерка, дафинов лист, чесън, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Счукваме няколко зърна черен пипер, прибавяме дафинов лист, мащерка, 1 скилидка чесън, оцета и 3 ч.ч. вода и варим половин час. Прецеждаме бульона, прибавяме виното, нарязаните на парченца зеленчуци и почистения и нарязан лук и варим 10-15 мин. Слагаме почистените порции шаран, сол и лимонов сок и варим 15 мин на умерен огън.

Яхния от шаран

Прoдукти: 800 г шаран, 4 глави лук, 4 домата, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне прибавяме брашното и също го запържваме. Сипваме в запръжката обелените и настъргани домати, посоляваме, захлупваме и варим на умерен огън. След 15 мин наливаме 1 1/2 ч.ч. гореща вода и продължаваме да варим, докато получим рядък сос. Накрая поръсваме с червения пипер, натрошения дафинов лист и ситно нарязан магданоз.
Нарязваме рибата на порции, които натриваме с черен пипер и сол и нареждаме в тенджера. Заливаме със зеленчуковия сос, захлупваме и готвим 30 мин на тих огън.

Гювеч от шаран

Прoдукти: 1 шаран, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 3 домата, 1 к.ч. стерилизиран грах, 1 к.ч. стерилизиран зелен боб, 5-6 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на порции, посоляваме и оставяме да престои 30 мин. Загряваме олиото и последователно запържваме нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязаните, морков целина и магданозен корен, обелените и настъргани домати. Изсипваме всичко в пръстен съд, прибавяме зеления фасул и граха. Нареждаме отгоре парчетата риба, добавяме черния пипер, посоляваме на вкус, наливаме малко топла вода и печем в умерена фурна.

Задушен шаран в кора

Прoдукти: 1 шаран, 1-2 к.ч. олио, 2 глави лук, 3-4 с.л. ориз, 100 г гъби, 1 домат, 1 лимон, 50 г стафиди, магданоз, черен пипер, сол; за тестото: 250 г брашно, 1 яйце, 1/2к.ч. вода, 1 белтък, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме шарана отвътре и отвън със сол и черен пипер. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ориза и също го запържваме, докато стане прозрачен. Добавяме попарените и нарязани на ивички гъби, обелените и настъргани домати, стафидите и ситно нарязания магданоз. Наливаме малко топла вода, посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме много добре. Сипваме плънката в тавичка и я задушаваме на фурна, докато омекне оризът. Напълваме шарана с тази смес, зашиваме и го намазваме с олио. Отделно от брашното, яйцето, водата и малко сол омесваме твърдо тесто. Разточваме тестото на кора с дебелина 5 мм и увиваме в нея шарана. Намазваме отгоре с белтъка и печем в умерена фурна. Изваждаме от фурната, отстраняваме хлебната кора /тя не се яде/ и поднасяме.

Рибена чорба по търновски

Прoдукти: 1 шаран, 1-2 глави лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 2-3 домата, 1 връзка магданоз, мащерка, девисил, черен пипер, винена киселина, сол.
Нaчин на приготвяне: Във вряща подсолена вода пускаме последователно нарязаните лук, моркови, целина, домати. Малко преди да се сварят зеленчуците, слагаме рибата, която сме натъркали със сол и винена киселина и сме нарязали на кубчета . Накрая прибавяме и подправките. Поднасяме чорбата топла.

Чорба от глава на шаран

Прoдукти: 1 глава от средно голям шаран, 1/2к.ч. олио, 1 морков, 1 парче целина, 1/2к.ч. ориз, 1-2 домата, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 жълтък, смлян черен пипер, магданоз, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на колелца, целината - на тънки и дълги ивици, а доматите - на четвъртинки. Прибавяме дафиновия лист и зърната черен пипер, посоляваме, заливаме с 1 л вода и варим, докато зеленчуците омекнат. Прецеждаме бульона и слагаме в него рибената глава и ориза. Варим още 20 мин, посоляваме и застройваме с жълтъка, който сме разбили заедно с киселото мляко. Поръсваме готовата чорба със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз, подправяме я с лимонов сок и поднасяме, като главата сервираме в отделна чиния, а топлата чорба – в супник.
03.12.2011 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017